Connect with us

Politika region

Nenad Čanak se povlači sa mesta predsednika LSV posle 32 godine

Foto: Unsplash

Predsednik i osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak potvrdio je za Danas da se nakon 32 godine povlači sa mesta prvog čoveka stranke, kako bi stranci omogućio da razvije sve svoje kapaciteti, koji su bili onemogućeni ličnom netrpeljivošću, koja poslednjih decenija prema njemu postoji.

Čanak za Danas kaže da će kongres LSV na kome će se birati novi predsednik stranke biti zakazan za polovinu novembra, te da se na on neće kandidovati, ali da stranka ima bar petoro ljudi koji bi tu funkciju mogli dobro da obavljaju.

On je predsednik stranke od njenog osnivanja 1990. godine.

Nekada je moralo da se desi. Ne postoji nijedan poseban razlog. Osim ako ne uzmemo kao suštinu da se odnosi planetarno menjaju i samim ti se i LSV mora menjati u smislu ne odustajanja svog vrednosnog sistema i programa, nego odustajanja od svega onoga što je opterećuje. Lično mislim da posle 32 godine bivanja na čelu stranke, tokom kojih sam bio napada od skoro svake vlasti i opozicije, došao u situaciju da sam LSV-u i samoj ideji za koju se zalažemo od osnivanja postao opterećenje, navodi predsednik LSV i dodaje da bi njegovo ostajanje na čelu stranke bilo neodgovorno i kontraproduktivno, jer na trenutnoj funkciji nije koristan.

Nakon izbornog neuspeha na treće aprilskim izborima predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj najavio je svoje povlačenje sa mesta predsednika stranke, a nedavno se iz stranačkog života povukao bivši premijer Zoran Živković, osnivač i u dva mandata predsednik Nove stranke, koji je na povlačenje pozvao i sve druge političke veterane.

Upitan da li je ovo nužna smena generacija na političkoj sceni Čanak odgovara da su svi oni generacija devedesetih, koja je u politici od uvođenja višestranačja, te da je došlo vreme za nužne promene.

Suviše se toga promenilo da bi tome mogli da pariramo. U mom konkretnom slučaju to ne znači da se povlačim iz politike. Ne pada mi na pamet. Verovatno ću obavljati drugu funkciju, ali prvi čovek stranke treba da bude neko primereniji ovom vremenu. Nadam se da će to doprineti razvoju svih onih mogućnosti koje stranka ima, a koje sam ja zbog lične netrpeljivosti prema meni, koja traje više od 30 godina verovatno sprečavao da se razvio, kaže političar.

Nova pozicija će mu omogućiti da bude „znatno neuvijeniji“ u medijskim nastupima, s obzirom da se njegove reči neće pripisivati stavu stranke, već će govoriti u lično ime.

Ovaj političar poznat po žustrim medijskim nastupima upitan da li može neuvijenije nego do sada odgovara – Tek će te da vidite.

Da se sa čela stranke povlači Čanak je izjavio i tokom gostovanja u emisiji Hrvatske radio-televizije „Nedeljom u 2“, tokom koje je govorio i da u Srbiji vlada „dogovorna politika“ u kojoj je teško da se stranke sa autentičnom politikom, popur LSV, profilišu.

Stranka čiji je osnivač će imati težak zadatak da, i pored promene rukovodstva iskristališe tu svoju autentičnu politiku, zbog „dogovornog medijskog mraka“, smatra naš sagovornik. Ipak, to ne znači da na tome ne treba raditi, te napominje da će novo rukovodstvo imati više mogućnosti da u tome uspe.

Autentika se najbolje vidi kada vas svi napadaju. A Liga socijaldemorkata Vojvođana to vrlo uspešno podnosi dugi niz godina. Sve u svemu ta autentičnost o kojoj pričam je ono što nas je dovelo u poziciju da nas takozvana opozicija, patriotska i ko zna kakva, optužuje da smo Vučićeve, a vlast nas doživljava kao opasnog protivnika upravo zbog toga što postavljamo pitanja na koja ona nema odgovor. Nema jačeg dokaza o autentici Lige koja može da učini nešto što ne može bilo ko drugi u Srbiji. Uzmite bilo koju izjavu LSV-a u proteklih 30 godina i uporedite sa stavovima danas i videćete da razlike nema. Doslednost je ono što nas čini autentičnim, poručuje Čanak.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vuk Jeremić („Narodna stranka“): „Izbori će biti trenutak istine“

Photo: Unsplash

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Jeremić je na Izbornoj Skupštini Gradskog odbora Narodne stranke u Požarevcu rekao da bi „svi oni, kojima je interes Srbije na prvom mestu, trebalo da budu svesni da danas, kada sudbina našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji i celovitost države visi o koncu, jedini odgovoran korak može biti široko nacionalno okupljanje svih patriotskih snaga u Srbiji“.

„Tu pre svega mislim na naše kolege iz parlamenta, Novi DSS, POKS, Zavetnike i Dveri, ali i vanparlamentarne organizacije koje se nedvosmisleno zalažu za državotvornu, suverenističku politiku, kao što je DJB“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se prozapadna opozicija ujedinila, i čestitao im na tome.

„Nema opravdanja da i stranke patriotske orijentacije to isto ne urade, ako nam je iskreno stalo do toga da se zaustavi srljanje u propast i veleizdaju“, zaključio je Jeremić.

Za predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Požarevac izabran je Nenad Ilić, a izabrani su i delegati za Skupštinu Narodne stranke, zakazanu za 22. oktobar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu