Connect with us

Politika

Nemačka vlada zahteva da se uklone barikade na severu Kosova

Photo: Unsplash

„Ilegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi moraju biti uklonjene što je pre moguće“, poručuje zvanični Berlin. Od Kosova traži da prihvati primenu ranije dogovorenog u vezi sa Zajednicom srpskih opština, piše Dojče vele. 

Nemačka vlada „veoma je zabrinuta“ zbog najnovijih tenzija na severu Kosova. Od Srbije se očekuje konstruktivan pristup i Beogradu je to preneto, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu, a prenosi nemačka agencija dpa.

„Nacionalistička retorika, kakvu smo poslednjih nedelja čuli iz Srbije, potpuno je neprihvatljiva“, naglasio je predstavnik nemačkog Ministarstva dodajući da pojačano vojno prisustvo u blizini srpske granice sa Kosovom takođe šalje pogrešan signal. Nemačka vlada zato zahteva: „Ilegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi moraju biti uklonjene što je pre moguće“.

Istovremeno, Kosovo mora da prihvati primenu ranije dogovorenog u vezi sa Zajednicom srpskih opština, rekao je portparol i naglasio da nemačko Ministarstvo podržava tekuće razgovore specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Agencija dpa podseća da su „pre skoro tri nedelje, militantni Srbi podigli barikade na severu Kosova naseljenom pretežno Srbima, blokirajući posebno puteve ka graničnim prelazima prema Srbiji.“

Oni tako, kako piše nemačka agencija, „protestuju zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca srpskog porekla, koji je, prema navodima kosovskih vlasti, predvodio napade na službenike izborne komisije. Militante podržavaju, a ponekad im čak i daju instrukcije, vlasti u Beogradu“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aleksandar Vučić povodom situacije na Kosovu: „Stradala trojica Srba sa Kosova, dvojica teško ranjena, 10 privedenih“

Photo: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti na TV Pinku povodom najnovijih dešavanja na Kosovu rekao da su u sukobu kod mesta Banjce učestvovali pobunjeni Srbi sa Kosova koji su se „pobunili protiv Kurtijevog terora“.

„Sproveden je brutalan napad na njih i pitali smo se na početku zbog čega to KFOR ne radi, bilo bi manje žrtava. Prema našim informacijama kojima mi raspolažemo, to je da su trojica Srba potvrđeno sa Kosova stradali. Dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, kada nije bilo neophodno da budu likvidirani. Dvojica su teško ranjena, a postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo. Pratili smo, presretali, šta je ta albanska policija radila, mi ćemo vam pokazati dokaze, možda čak već tokom konferencije, čekamo samo zbog prevoda“, rekao je Vučić.

Naveo je i da je pitanje da li će jedno lice preživeti samo zato što nisu hteli da mu ukažu pomoć

„Mi imamo tonski snimljeno kako se albanska policija smeje i kako govore ‘pusti ga da umre’“, rekao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, Aljbin Kurti je jedini krivac za ovo što se dešava danas na Kosovu i žao mu je što je deo Srba naseo na njegove provokacije.

„Aljbin Kurti je jedini krivac. Želi da nas odvuče u rat sa NATO i nijednu drugu želju nema. To je jedino što radi sve vreme. Jedino“, rekao je Vučić.

„Danas smo imali sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, na odlukama ćemo raditi detaljno i temeljno i nakon toga izaći sa tim odlukama u javnost u danima koji su pred nama“, istakao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da  je ovo jedan od najtežih dana za našu zemlju i za naš narod još od 2004 i 2008.

Izvinio se građanima Srbije što nije mogao ranije da se obrati javnosti,  jer, kako je naveo, od 1999. Srbija nema efektivnu kontrolu na KiM.

„Morali smo sve sami da ispitamo, da bi smo mogli da saopštimo istinu i pripremimo teren za donošenje odluka“, rekao je Vučić.

„Noćas oko 2:46 grupa Srba sa KiM postavila je 2 kamiona kao barikade u Banjskoj na Severu KiM, zatim dolazi Kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade i tu dolazi do sukoba, i u tom sukobu je ubijen policjaca A.B. i ranjeno još jedno lice“, rekao je Vučić.

„U osam i 8:57 administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvreni, pucnjave i okršaji i dalje traju, u 10:15 Albanic saopštavaju da su srpske opštine zona antiterorističke operacije“, dodao je.

Vučić je rekao da to nisu Srbi iz centralne Srbije već Srbi sa Kosova, koji su se pobunili ne želeći da više trpe Kurtijev teror.

„Od 3. novembra od kada je Kurti smenio komandira Đurića, 62 puta su koristili kosovsku policiju protiv Srba, 22 eskalatorna poteza na severu Kosova, 56 etnički motivisanih napada na Srbe. Bilo je samo pitanje kada ćeposebno oni koje policija progoni Srbi“, rekao je Vučić.

Podsećamo tokom noći je došlo do pucnjave u selu Banjska, opština Zvečan, na severu Kosova i Metohije u kojoj je jedan policajac poginuo, a drugi povređen.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu