Connect with us

Kultura

Nebojša Brdarić objavio album „Vojvođanska frula“

Foto: Miloš Radović

Mladi somborski muzičar i producent Nebojša Brdarić objavio je svoj prvi samostalni album „Vojvođanska frula“ za diskografsku kuću Multimedia Music.

Album „Vojvođanska frula“ sadrži neke od najpoznatijih kompozicija koje se sviraju u Vojvodini. Pored autentično vojvođanskih instrumentala, na albumu se nalaze i kompozicije iz oblasti klasične muzike, koje se izvode kako u koncertnim dvoranama, tako i u okviru kafanskog repertoara na prostoru Vojvodine.

Spoj frule i tamburaške muzike je nešto što me odavno privlači, s obzirom da sam iz Sombora, koji je poznat po tamburaškom zvuku. Kada sam počeo da snimam ovaj materijal, shvatio sam da sam započeo nešto što se do sada nije radilo – kaže Nebojša i dodaje:

Frula, koja se vezuje najviše za centralnu Srbiju, do sada se nije slušala u okviru ovakvog repertoara, a smatram da ogroman potencijal upravo ima muzika Vojvodine, zbog svoje šarenolikosti, koju su stvorili svi narodi koji žive na tom prostoru.

Ovih devet kompozicija se po prvi put izvode na fruli i svaka od njih je posebno aranžirana kako bi se u najboljem svetlu pokazala lepota i virtuozni karakter ovog  instrumenta.

Pored tradicionalnih numera, na albumu se nalaze i kompozicije poznatih autora, kao što su Grigoras Dinicu, Vittoro Monti, Marko Nešić, Jovan Paču…

Ovom albumu posebnu dimenziju daju moje kolege, umetnici, koji su pomogli da ovih devet kompozicija zazvuče bolje nego što sam mogao da zamislim – kaže Nebojša Brdarić.

Boris Nikolašević

Svoj doprinos ovom izdanju dali su Nikola Birač (prim, basprim, čelo, kontra), Rastko Aksentijević (gitara, tambura), Nenad Ivović (klavir), Amir Pilavdžić (klavir) i Tamara Živković (violina).

Miks su zajedno uradili Rastko Aksentijević i Nebojša Brdarić, mastering potpisuju Boris Jovanović i Boris Krstajić (Master Blaster Studio) a produkciju albuma radio je sam Nebojša Brdarić.

Muzikom se bavi od detinjstva

Nebojša Brdarić je rođen 1990. godine u Somboru. Muzikom se bavi od detinjstva, a svira drvene duvačke instrumente (frula, kaval, jermenski duduk, dvojnice). Dvostuki je pobednik sabora frulaša Srbije „Oj Moravo“ u Prislonici i višestruki pobednik sabora frulaša na Tresijama. Od 2002.godine aktivno nastupa sa sestrom Bojanom. Za dvadeset godina bavljenja muzikom, imali su mnogo nastupa kao duo, u saradnji sa mnogobrojnim muzičarima, glumcima i pesnicima.

Od 2005. godine postaje stalni član muzičke grupe Stupovi, a kasnije započinje saradnju sa grupama Zanovet, Zlatopis, Pavle Aksentijević i Zapis, Jarilo, Biber, Bilja Krstić i Bistrik, Vrooom, Amanet, Nebojša Mastilović i Sjajne Srpske Zvezde, Rošer Etno Bend i Iskon.

Foto: Tatjana Bojović

2018.godine sa sestrom Bojanom objavio je album „Nasleđe”, koji se iste godine našao na listi 5 naboljih „wold music“ albuma na kojima učestvuju muzičari iz Srbije. Učestvovao je u muzičkoj produkciji albuma: SDŽ „Iz ubeđenja”, Bojana i Nebojša Brdarić „Nasleđe”, Iskon „Prsten Mladoženjski”, „Luča”, OPS „Mala Prodavnica Delikatesa”, „Zemlji So, A Tamo Sjaj”, „Pesme Haralampiju”, Ljuba Ninković, albumi „Maslinka”, „Tamni Tonovi” i „Retromet”), Boda Ninković „Čudne Reči”, kao i na mnogobrojnim singlovima.

Album „Vojvođanska frula“ Nebojše Brdarića dostupan je na svim prodajnim mestima Multimedia Music Srbija, na www.multimedia-music.com, kao i na svim relevantnim muzičkim platformama.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Vojko V u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

Foto: Promo

Regionalno popularni reper Vojko V održaće koncerte 23. juna u beogradskoj Barutani, 24. juna u Nišu (Dvorište Univerziteta – Banovina) i 30. juna u Novom Sadu, na Sajmu.

Splitski muzičar i producent koji se, prvo kao Vojko Vrućina, afirmisao kroz delovanje u grupama „Dječaci“ i „Kiša metaka“, od 2018. neguje izuzetno uspešnu solo karijeru, što je potvrđeno i na nekoliko nastupa u Srbiji, počev od koncerta u beogradskom „Subbeernom centru“ krajem te godine.

Tom prilikom, Vojko V je promovisao je debitantski solo album „Vojko“ sa singlovima „Ne može“, „Zovi čovika“, „Pasta Italiana“ i „Kako to“, koji su dostigli višemilionske preglede na „Jutjubu“. Posebnu pažnju privukla je „Pasta Italiana“, snimljena zajedno sa Krešom Bengalkom i priznatim pop autorom Tončijem Huljićem. Prvo samostalno izdanje je 2019. Vojku V donelo čak tri prtestižne nagrade „Porin“ – za album godine, najbolji album klupske muzike, i najbolje muško vokalno izvođenje.

Kako sam Vojko V ističe, humor mu je glavni adut. Delovi njegovih pesama postali su fraze u govoru mladih. Ogroman uspeh prvog albuma doneo mu je sijaset koncerata i festivalskih nastupa po Hrvatskoj i regionu, a kulminaciju je predstavljao pun zagrebački Dom sportova u oktobru 2018. Nova pesma „TT33“, za koju je nedavno objavljen i spot, predstavlja treći najavni singl pred objavljivanje drugog albuma „Dvojko“, s kog su već predstavljene numere „Moja lipa“ i „Umoran“.

Za beogradski i niški koncert Vojka V prvih 200 ulaznica u pretprodaji, putem mreže Tickets, košta 1.000 dinara. Posle toga, cena je 1.200, a na dan koncerta 1.500 dinara. Karte za nastup u Novom Sadu u pretprodaji koštaju 1.000 dinara, i mogu se nabaviti putem Gigstixa.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu