Connect with us

Kultura

Nebojša Brdarić objavio album „Vojvođanska frula“

Foto: Miloš Radović

Mladi somborski muzičar i producent Nebojša Brdarić objavio je svoj prvi samostalni album „Vojvođanska frula“ za diskografsku kuću Multimedia Music.

Album „Vojvođanska frula“ sadrži neke od najpoznatijih kompozicija koje se sviraju u Vojvodini. Pored autentično vojvođanskih instrumentala, na albumu se nalaze i kompozicije iz oblasti klasične muzike, koje se izvode kako u koncertnim dvoranama, tako i u okviru kafanskog repertoara na prostoru Vojvodine.

Spoj frule i tamburaške muzike je nešto što me odavno privlači, s obzirom da sam iz Sombora, koji je poznat po tamburaškom zvuku. Kada sam počeo da snimam ovaj materijal, shvatio sam da sam započeo nešto što se do sada nije radilo – kaže Nebojša i dodaje:

Frula, koja se vezuje najviše za centralnu Srbiju, do sada se nije slušala u okviru ovakvog repertoara, a smatram da ogroman potencijal upravo ima muzika Vojvodine, zbog svoje šarenolikosti, koju su stvorili svi narodi koji žive na tom prostoru.

Ovih devet kompozicija se po prvi put izvode na fruli i svaka od njih je posebno aranžirana kako bi se u najboljem svetlu pokazala lepota i virtuozni karakter ovog  instrumenta.

Pored tradicionalnih numera, na albumu se nalaze i kompozicije poznatih autora, kao što su Grigoras Dinicu, Vittoro Monti, Marko Nešić, Jovan Paču…

Ovom albumu posebnu dimenziju daju moje kolege, umetnici, koji su pomogli da ovih devet kompozicija zazvuče bolje nego što sam mogao da zamislim – kaže Nebojša Brdarić.

Boris Nikolašević

Svoj doprinos ovom izdanju dali su Nikola Birač (prim, basprim, čelo, kontra), Rastko Aksentijević (gitara, tambura), Nenad Ivović (klavir), Amir Pilavdžić (klavir) i Tamara Živković (violina).

Miks su zajedno uradili Rastko Aksentijević i Nebojša Brdarić, mastering potpisuju Boris Jovanović i Boris Krstajić (Master Blaster Studio) a produkciju albuma radio je sam Nebojša Brdarić.

Muzikom se bavi od detinjstva

Nebojša Brdarić je rođen 1990. godine u Somboru. Muzikom se bavi od detinjstva, a svira drvene duvačke instrumente (frula, kaval, jermenski duduk, dvojnice). Dvostuki je pobednik sabora frulaša Srbije „Oj Moravo“ u Prislonici i višestruki pobednik sabora frulaša na Tresijama. Od 2002.godine aktivno nastupa sa sestrom Bojanom. Za dvadeset godina bavljenja muzikom, imali su mnogo nastupa kao duo, u saradnji sa mnogobrojnim muzičarima, glumcima i pesnicima.

Od 2005. godine postaje stalni član muzičke grupe Stupovi, a kasnije započinje saradnju sa grupama Zanovet, Zlatopis, Pavle Aksentijević i Zapis, Jarilo, Biber, Bilja Krstić i Bistrik, Vrooom, Amanet, Nebojša Mastilović i Sjajne Srpske Zvezde, Rošer Etno Bend i Iskon.

Foto: Tatjana Bojović

2018.godine sa sestrom Bojanom objavio je album „Nasleđe”, koji se iste godine našao na listi 5 naboljih „wold music“ albuma na kojima učestvuju muzičari iz Srbije. Učestvovao je u muzičkoj produkciji albuma: SDŽ „Iz ubeđenja”, Bojana i Nebojša Brdarić „Nasleđe”, Iskon „Prsten Mladoženjski”, „Luča”, OPS „Mala Prodavnica Delikatesa”, „Zemlji So, A Tamo Sjaj”, „Pesme Haralampiju”, Ljuba Ninković, albumi „Maslinka”, „Tamni Tonovi” i „Retromet”), Boda Ninković „Čudne Reči”, kao i na mnogobrojnim singlovima.

Album „Vojvođanska frula“ Nebojše Brdarića dostupan je na svim prodajnim mestima Multimedia Music Srbija, na www.multimedia-music.com, kao i na svim relevantnim muzičkim platformama.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

Premijera filma „Kokon“ 9. decembra

Jost Hering Filme / Foto: Jackie Baier

Film “Kokon” (Čaura) rediteljke Leoni Knikerdorf biće prikazan 9. decembra u 18.30 u Domu omladine Beograda, kao zajednička projekcija GoetheFEST-a i Merlinke, dva partnerska filmska festivala.

Ovaj kompleksni coming of age film, o vrelom letu 2018. na Kotbuser Toru u Krojcbergu i prvim ljubavnim iskustvima četrnaestoogodišnje Lore, premijerno je prikazan na Berlinalu 2020. u programskoj sekciji Generacija. Topla i intimna ženska priča o prvom zaljubljivanju u multietničkom odnosno multikulturalnom urbanom miljeu pružiće nam temeljan uvid u proučavanje psihičkih, fizičkih i hormonalnih promena u pubertetu, koje nalikuju metamorfozi leptira, sa fantastičnom Lenom Urzendorfski u glavnoj ulozi. Ovaj film je specifičan u vizuelnom smislu, uz promenu formata koji označava odrastanje.

Rediteljka Leoni Knikerdorf napisala je i scenario za film, a u glavnim ulogama su Lena Urcendovski, Jela Haze, Lena Klenke, Elina Vildanova, i Anja Šnajder.

Film je osvojio brojna priznanja u Nemačkoj: Bavarsku filmsku nagradu 2021. u kategorijima najbolja mlada glumica (Farba Dieng) i najbolji mladi glumac (Julijus Ničkof); nagradu Festivala filmske umetnosti u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji 2021; nagradu za režiju Severnonemačke Radio-televizije, nagradu za glavnu ulogu (Farba Dieng i Julijus Ničkof) i nagradu publike. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi 2021. film je osvojio nagradu publike, a na New Faces Awards 2021 osvojio je priznanje za najbolji debitantski film.

Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, uz podršku ambasade SR Nemačke, održaće se u decembru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Ljubav je nezaustavljiva“ biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja.

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od  8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom Acta, non verba, a tokom četiri dana manifestacije na repertoaru je 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu