Connect with us

Ekonomija

NBS zadržala projekciju inflacije na 8 %, povećala projekciju privrednog rasta na 2,5 % u ovoj godini

Photo: Pixabay

Istovremeno, na predstavljanju novembarskog Izveštaja o inflaciji, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je da će, s obzirom na rast BDP-a u trećem tromesečju od 3,5 %, privredni rast u ovoj godini dostići 2,5 %, iako je u avgustu procena bila „u rasponu od 2 do 3 % bliže donjoj granici“.

„Međugodišnja inflacija u Srbiji se od aprila nalazi na opadajućoj putanji, pri čemu je njen nivo u prethodna tri meseca bio čak i niži nego što smo projektovali u avgustovskoj projekciji. Usporavanje inflacije na 8,5 odsto u oktobru i povratak na jednocifreni nivo rezultat je nižeg rasta cena hrane, ali i cena u okviru bazne inflacije, koje su u oktobru usporile rast na 7,3 odsto međugodišnje“, ocenila je Tabaković dodajući da takvom kretanju bazne, a time i ukupne inflacije, doprinelo popuštanje globalnih troškovnih pritisaka, ali i zaoštravanje monetarnih uslova i smanjenje kratkoročnih inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede.

Procena NBS je da će se inflacija u granice cilja (4,5 odsto) vratiti oko polovine sledeće godine, a da će se do tri odsto spustiti u decembru 2024.

Tome će, rekla je Tabaković, doprineti pad uvozne inflacije i spoljne tražnje usled sporijeg globalnog privrednog rasta.

NBS je doduše korigovala procene prosečne inflacije. U 2023. godini će prosečna inflacija iznositi 12,5 odsto, dok je u avgustu očekivano da će biti 12,7 odsto, ali je zato projekcija prosečne inflacije za 2024. godinu povećana sa 4,4 na 4,6 odsto.

Savo Jakovljević, generalni direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS rekao je da je usporavanje rasta cena hrane bilo veće od očekivanog i da se već u novembru očekuje jednocifrena inflacija cena hrane.

„Kao što smo i ocenjivali najveći deo ovogodišnje inflacije ostavrio se u prvoj polovini godine, a sada cene hrane ili stagniraju ili padaju. To je posledica poljoprirvedne sezone bolje od očekivane, kao i smanjenja troškova poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

JP „Srbijagas“ produžilo rok plaćanja računa za oktobar

Photo: Unsplash

Kako su naveli, rok je pomeren do 15. decembra.

Iz preduzeća „Srbijagas“ naglašavaju da je odluku doneo generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović.

„Zbog obustave rada JP „Pošta Srbije“, izdati računi za gasni mesec oktobar 2023. godine, u velikom broju nisu prispeli na adrese krajnjih kupaca u okviru zadate valute. Uzimajući u obzir navedeno, rok za plaćanje oktobarskih računa pomeren je do 15. decembra“, saopštili su oni.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu