Connect with us

Ekonomija

NBS: „Kratkoročna inflaciona očekivanja povećana na 6 %“

Foto: Unsplash

Kratkoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede beleže umereni rast u maju i iznose 6 %, saopštila je Narodna banka Srbije rezultate ankete, koju je sproveo Ipsos.

Prema Blumbergovoj anketi kratkoročna očekivanja finansijskog sektora su da će inflacija biti 5,5 %.

„Rast inflacionih očekivanja može se povezati s daljim rastom globalne neizvesnosti i njenim uticajem na kretanje svetskih cena energenata i primarnih proizvoda“, navodi se u izveštaju NBS.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred očekivanja finansijskog sektora su nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznose 4 % za dve i 3,5 % za tri godine unapred.

Srednjoročna očekivanja privrednika iznose pet odsto za dve i četiri odsto za tri godine unapred.

„Rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju smanjenje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima“, tumače u NBS.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Ana Brnabić: „Izvoz IT usluga za četiri meseca 740 miliona evra“

Foto: Unsplash

Sve veću ulogu u rastu ekonomije u Srbiji igra sektor usluga, a izvoz IT usluga u prva četiri meseca ove godine dostigao je 740 miliona evra, koliko je bio izvoz u celoj 2016. godini, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je naglasila da je povećan izvoz tri puta za šest godina i istakla kako veruje da će tokom 2022. biti dostignut cilj a to je da „izvoz naše pameti bude veći od dve milijarde evra“.

Brnabić je rekla i da joj je zadovoljstvo da sve obavesti da smo za inicijativu „Moja prva plata“ dobili međunarodnu nagradu od organizacije Imagine Europe, kao najbolja inicijativa u 2021. godini.

Ona je podsetila da je tokom tog programa više od 17.000 mladih dobilo priliku da stekne radno iskustvo i da će Vlada nastaviti sa njim i dalje.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu