Connect with us

Ekonomija

NBS: „Kamata na nedozvoljeni minus 32,17 % na godišnjem nivou“

Photo: Unsplash

Prosečna kamatna stopa na dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu građana u avgustu 2023. godine bila je 28,94 %, dok je kamata na nedozvoljeni minus 32,17 % na godišnjem nivou, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS).

U odnosu na prethodni mesec, prosečna kamata na takozvani dozvoljeni minus povečana je za 0,1 odsto, a na nedozvoljeni 0,08.

Prema podacima NBS, od 19 banaka koje posluju sa građanima i pružaju ovu vrstu usluge, najnižu kamatnu stopu na dozvoljeni minus ima ProCredit Bank (10,74 odsto), a najvišu Mobi banka A.D. Beograd – 33,71 odsto.

Kada je u pitanju propisana kamata na nedozvoljeni minus, najviša je stopa kod NLB Komercijalne banke A.D. Beograd, 54,95 odsto, a najniža kod ProCredit Bank A.D. Beograd – 9,94 odsto.

Kreditni izveštaj Udruženja banaka Srbije za jul i avgust 2023. godine pokazuje da iznos odobrene pozajmice po tekućim računima stanovništva iznosi čak 43,5 milijardi dinara.

Sredinom septembra ove godine 262.942 tekuća računa građana bila je u docnji, što je oko osam odsto ukupnog iznosa dozvoljenog prekoračenja.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu