Nauka potvrdila: Preskakanje doručka siguran put do ovog stanja
Objavljeno 24/10/2025
0
70 Views
Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, ljudi koji redovno preskaču doručak imaju znatno veći rizik od razvoja metaboličkog sindroma, grupe stanja koja povećavaju rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i moždanog udara, izveštava HuffPost.
Metabolički sindrom se dijagnostikuje kada osoba ima najmanje tri od sledećih pet indikatora: visok šećer u krvi, visok krvni pritisak, visoke trigliceride, visok holesterol i prekomerno nagomilavanje masti oko struka.
Naučnici iz Kine analizirali su devet međunarodnih studija koje su obuhvatile 118.385 učesnika iz Koreje, Japana, Sjedinjenih Država i Irana. Zaključak je bio jasan: preskakanje doručka povećava rizik od razvoja metaboličkog sindroma.
Iako nisu sve studije dale identične rezultate, ukupni podaci su pokazali jaku povezanost. Istraživanje iz Irana pronašlo je vezu između preskakanja doručka i nakupljanja masti u predelu stomaka. Japanske i američke studije nisu pronašle istu vezu, ali su potvrdile negativan uticaj na šećer u krvi, holesterol i krvni pritisak.
Kako je izvestio HaffPost, istraživači ističu da na ove rezultate mogu uticati brojni faktori, kao što su san, ishrana, genetika i životne navike, ali se preskakanje doručka pokazalo kao konstantan obrazac rizika.
Naučnici veruju da preskakanje doručka remeti cirkadijalni ritam, odnosno unutrašnji biološki sat koji kontroliše metabolizam. Kada telo ne dobije hranljive materije ujutru, to može poremetiti regulaciju šećera i masti.
Barijatrijski hirurg dr Mir Ali objašnjava za Medical News Today: Ljudi koji doručkuju imaju tendenciju da jedu manje tokom dana, što pomaže u kontroli težine i nivoa šećera u krvi.
Autori studije napominju da postoje ograničenja: nisu uzeli u obzir socioekonomski status, kvalitet ishrane ili razlike u metodama istraživanja među zemljama.
Istraživači upozoravaju da se rezultati ne odnose na povremeni post.
Povremeni post je strukturirani režim ishrane, koji uključuje jasno definisane cikluse posta i jedenja, navode autori.
Za razliku od nasumičnog preskakanja obroka, ljudi koji praktikuju povremeni post imaju tendenciju da imaju organizovaniji pristup ishrani, redovnije vežbaju i pažljivije biraju hranu.
Ako ne postite namerno, stručnjaci preporučuju da nikada ne preskačete doručak, već da ga pretvorite u zdrav ritual. Ključ je u tome da jedete kvalitetnu hranu, koja podržava stabilnu energiju i ravnotežu šećera u krvi.

Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.
