Connect with us

Kultura

Naučni skup povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta

Foto: Pixabay

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta u Muzeju „21.oktobar” u Kragujevcu, po peti put se organizuje naučni skup koji za cilj ima da podseti na najveći zločin u istoriji čovečanstva, kao i da se njegove žrtve ne zaborave.

Ovogodišnji skup koji se održava danas u muzeju u Šumaricama ima naziv „Holokaust: nasleđe fašizma 5 – Tonovi zla”, a autori programa su Marko Terzić, istoričar i viši kustos Muzeja „21. oktobar” i dr Predrag Krstić, filozof i istraživač sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.

Namera ovogodišnjeg skupa je da pre svega prikaže glavne tokove tonskih svedočenja i obrada Holokausta, a potom i da tematizuje osetljivi odnos jednog po značaju i dimenzijama neuporedivog istorijskog događaja i jedne umetničke forme koju na kardinalan način provocira.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

U Knjaževcu izvedena „Čehovljeva soba“

Foto: Pixabay

U Domu kulture u Knjaževcu sinoć je izvedena predstava zaječarskog teatra „Čehovljeva soba“ po motivima priča Antona Pavloviča Čehova, u adaptaciji Une Đelošević i Nikole Zavišića, koji je i reditelj predstave.

Ovo muzičko-scensko putovanje u Čehovljevu dimenziju, kroz devet sasvim različitih krugova života Antona Pavloviča, veoma se dopalo knjaževačkoj publici koja je zaječarske glumce nagradila aplauzom.

U predstavi igraju Marija Stanković, Gabrijel Bećarević, Ivana Bartunjek, Branislav Mijatović, Miloš Tanasković, Vujadin Milošević, Viktorija Arsić, Nataša Petrović, Sanja Nedeljković, Jelena Rajić i Ana Bretšnajder.

Članovi zaječarskog pozorišnog ansambla osim što glume, pevaju i sviraju. Bend predstave čine Vujadin Milošević, Predrag Grbić, Miloš Tanasković, Ana Bretšnajder, Jelena Rajić, Marija Stanković i Ivana Bartunjek.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu