Connect with us

Ekonomija

Narodna banka Srbije: „U februaru kamate ostale na istom nivou“

Foto: Pixabay

Prosečna ponderisana kamatna stopa na novoodobrene kredite stanovništvu u februaru je iznosila 8,7 % za dinarske kredite, i 3,6 % za kredite u evro znaku. U slučaju dinarskih kredita to je gotovo nepromenjen nivo kamatnih stopa u poređenju sa istim periodom prethodne godine, a u slučaju kredita u evro znaku neznatno viši nivo, pokazuju podaci Narodne banke Srbije za februar.

U odgovoru NBS na pitanje Danasa u vezi uticaja inflacije na kamatne stope na kredite u NBS kažu da na kretanje kamatnih stopa na kredite značajno utiču mere monetarne politike centralnih banaka, koje u velikoj meri zavise od očekivane inflacije.

Međutim, treba imati u vidu da je specifičnost aktuelnih inflatornih pritisaka takva da ih trenutno u najvećoj meri vode faktori na strani ponude iz međunarodnog okruženja, na koje mere monetarnih politika malih i otvorenih zemalja poput Srbije nemaju veći uticaj.

Imajući to u vidu, Narodna banka Srbije je proteklih meseci umereno pooštravala monetarne uslove i to putem povećanja prosečne ponderisane kamatne stope na repo aukcijama na kojima se povlače viškovi dinarske likvidnosti banaka.

Na ovaj način korišćena je fleksibilnost koju Narodnoj banci Srbije pruža postojeći monetarni okvir u kome se monetarni uslovi mogu pooštravati i bez promene referentne kamatne stope.

„Cilj ovih mera bio je da se spreče veći sekundarni efekti prenošenja rasta cena hrane i energenata na ostale cene. Pored toga, treba imati u vidu da su izgledi globalnog privrednog rasta, kao jednog od važnih faktora inflacije na međunarodnom nivou, sada nepovoljniji, što zahteva opreznost prilikom odlučivanja o monetarnoj politici. U zavisnosti od geopolitičkih dešavanja i kretanja ključnih faktora inflacije iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, Narodna banka Srbije će procenjivati da li i u kojoj meri ima potrebe za dodatnim zaoštravanjem monetarnih uslova“, stoji u pisanom odgovoru NBS.

S obzirom na to da je oko 45 % plasmana stanovništvu indeksirano u evrima, eventualno zaoštravanje monetarne politike ECB-a, a time i rast kamatnih stopa na tržištu novca u zoni evra, može imati uticaja i na kretanje kamatnih stopa na domaćem tržištu, upozoravaju u NBS.

„Međutim, imajući u vidu povoljnu makroekonomsku perspektivu naše zemlje i očekivani nastavak rasta kreditnog rejtinga na nivo investicionog, čak i ako dođe do rasta referentne kamatne stope ECB-a u narednom periodu ne očekujemo da kamatne stope na kredite indeksirane u evrima na domaćem tržištu porastu u istoj meri. Pritom, ističemo da ECB još uvek direktno ne najavljuje kada će doći do povećanja kamatnih stopa. Na sastanku u martu, ECB je odlučila da smanji obim neto kupovine aktive od banaka (u okviru tzv. APP programa) tokom drugog tromesečja, a odluke u pogledu završetka ovog programa zavisiće od ocene srednjoročnih inflacionih očekivanja, s tim da je naglašeno da će promene kamatnih stopa uslediti u nekom periodu nakon završetka ovog programa. To znači da još uvek ne treba očekivati veće zaoštravanje finansijskih uslova u zoni evra u skorijem periodu, s obzirom da i sama ECB naglašava da su podsticajni uslovi finansiranja i dalje neophodni kako bi se obezbedio održiv rast privredne aktivnosti, čiji su izgledi pritom sada i nepovoljniji“, zaključuju u NBS.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Goran Vesić: „Poziv francuskim kompanijama da učestvuju na tenderima“

Photo: Unsplash

Ekonoski odnosi Srbije i Francuske napredovali su u poslednjih nekoliko godina, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure, saopštilo je Ministarstvo.

Vesić je razgovarao sa francuskim ministrom zaduženim za spoljnu trgovinu, ekonomsku promociju i francuske državljane u inostranstvu Olivijeom Beštom o dodatnom unapređenju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Ističući da Srbiju i Francusku vežu višedecenijski dobri, prijateljski odnosi, politički i ekonomski, a da u Srbiji već uspešno posluje jedan broj francuskih kompanija, Vesić je podstio da su upravo kompanije iz Francuske angažovane na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji – izgradnji beogradskog metroa, postrojenja spalionice u Vinči, dok je Vansi koncesionar aerodroma „Nikola Tesla“.

Francuska agencija za razvoj u Srbiji učestvuje i u realizaciji projekta LIID, u okviru kojeg je opredeljeno više od 300 miliona dolara za razvoj lokalnih samouprava, a Srbija želi da postane i saobraćajno čvorište u regionu, ali i šire, naglasio je Vesić.

Vesić je pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure.

Ministar Bešt je rekao da francuske investicije u Srbiji ranije nisu bile u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje, zbog čega je predsednik Emanuel Makron 2019. godine formulisao Strategiju za Zapadni Balkan, u čijem je središtu upravo Srbija.

Bešt je rekao da oni žele da nastave saradnju u tom duhu i žele što brži pristup Srbije Evropskoj uniji.

On je naveo da postoji zaniteresovanost francuskih kompanija za ulaganja u oblasti avio-saobraćaja, i rekao da bi „Er Srbija“ mogla da bude važno vazdušno čvorište jugoistočne Evrope.

Vesić i Bešt su razgovarali i o mogućnostima za saradnju i ulaganja, kada je reč o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Bešt je naglasio da svi zajednički projekti pomažu dalji razvoj Srbije, kako bi bila ključna zemlja u regionu, kada postane punopravni član Evropske unije.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu