Povežite se sa nama

Ekonomija

Narodna banka Srbije: „Referentna kamatna stopa ostaje 1 %“

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1 %, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Istaknuto je da NBS postepeno, od oktobra 2021. godine, smanjuje stepen ekspanzivnosti monetarne politike, povlačeći viškove likvidnosti iz bankarskog sistema.

Prema oceni Izvršnog odbora, inflacija će se i tokom prvog tromesečja ove godine kretati oko nivoa zabeleženog krajem prošle godine ili blago iznad njega, na šta će se odraziti efekti energetske krize u svetu i po tom osnovu više cene uvoznih proizvoda, ali bi od drugog tromesečja trebalo da usledi usporavanje inflacije i njeno kretanje ka centralnoj vrednosti cilja, koju bi mogla da dostigne krajem 2022.

Usporavanju inflacije, kako je procenjeno, doprineće iscrpljivanje efekta privremenih faktora, koji se prvenstveno odnose na više cene energenata i poljoprivrednih proizvoda, kao i očekivano postepeno rešavanje problema zastoja u globalnim lancima snabdevanja.

„U kratkom roku ublažavanju daljeg rasta cena trebalo bi da doprinesu i mere Vlade Srbije u pogledu privremenog ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica i električne energije za privredu“, navela je NBS u saopštenju.

Dodaje se da je, u slučaju da se ipak materijalizuju neki od rizika, koji bi za posledicu mogli da imaju kretanje inflacije iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja u dužem periodu, NBS  spremna da u najkraćem roku reaguje svim raspoloživim instrumentima.

Po proceni NBS, opreznost u vođenju monetarne politike nalažu i kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu.

Izvršni odbor je naglasio da će prioritet monetarne politike i dalje biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku što bržem rastu domaće privrede i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. februara.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Dušan Nikezić: „Za stanje u EPS-u krivi Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Predsednik resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović da su krivi za raspad sistema u Elektroprivredi Srbije (EPS) 11. decembra 2021. godine.

„Aleksandar Vučić je, uz vas, najodgovorniji za slom EPS-a, jer je on lično doveo Miću Grčića (bivši v.d. direktor EPS-a) i držao ga tamo sve ove godine da bi izvlačio pare preko partijskih firmi, obezbeđivao glasove i zapošljavao partijske kadrove“, naveo je Nikezić, obraćajući se Mihajlović u saopštenju za javnost.

Dodao je da mu je drago što se ministarka Mihajlović ohrabrila da kaže da EPS vode nestručni partijski kadrovi.

„Drago mi je što ste se ohrabrili i priznali da EPS vode nestručni partijski kadrovi, da nema strategiju, da falsifikuje izveštaje, da problem sa ugljem traje godinama i da pad sistema nije proizvod bilo kakve Vučićeve ‘savršene oluje’, već višegodišnjeg javašluka, nerada i isisavanja novca“, naveo je Nikezić.

Dodao je da EPS danas za milijardu evra uvozi struju po najvećoj ceni u istoriji, umesto da izvozi i zarađuje ekstraprofit, kao sve evropske energetske kompanije.

Time je, kako je rekao, ozbiljno ugrožena nacionalna bezbednost Srbije.

Zato u krivičnoj prijavi, koje je podnelo resorno ministarstvo, prema njegovim rečima, „na prvom mestu mora biti Aleksandar Vučić, pa tek onda Zorana Mihajlović, Mića Grčić i svi ostali u lancu odlučivanja“.

I. S.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu