Povežite se sa nama

Kultura

Napoleonov šešir na aukciji za 600.000 evra

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Jedan od Napoleonovih šešira mogao bi dostići cenu od 600.000 evra na aukciji Sotbi u Parizu koja će se održati povodom 200 godišnjice Napoleonove smrti.

Prepoznatljivi dvorogi šešir je od crnog filca i za njega se misli da ga je Napoleon nosio tokom poraza njegove vojske u Rusiji 1807. godine, piše Gardijan.

Aukcijska kuća Sotbi najavila je da će obeležiti godišnjicu Napoleonove smrti rasprodajom posvećenom briljatnom vojnom strategu.

Šešir je 1814. godine kupio političar i aristokrata ser Majkl Šo-Stjuart, koji je pomalo bio opsednut Napoleonom i koji ga je odneo na svoje porodično imanje u Ardgovan, u Škotskoj gde se prenosio sa kolena na koleno.

Identifikovano je samo 19 dvoroga koji su pripadali Napoleonu a mnogi od njih su u muzejskim zbirkama.

Napoleon je umro u 51. godini u izgnanstvu na britanskom ostrvu Sveta Helena, maja 1821. godine.

Njegova posmrtna maska na osnovi originalnog gipsa koji su lekari uzeli će takođe biti na aukciji sa procenom od 400.000 do 600.000 evra.

Aukcija će trajati od 15. do 22. septembra i imaće oko 100 lotova, kao i vizuelnu umetnost, skulpture, srebrnine, nameštaj, porcelan, nakit, fotografije i suvenire.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Galija u sredu u Botaničkoj bašti 

Objavljeno

on

Foto: Promo

U okviru serijala Garden Sessions u sredu, 28.jula u 20 sati u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ nastupiće grupa Galija.

Centar Beogradskih festivala CEBEF organizuje u Beogradu u poslednjoj nedelji jula seriju jedinstvenih koncerta renomiranih muzičara iz Srbije i regiona, pod nazivom „Garden Sessions“, u Botaničkoj bašti “Jevremovac”.

U sredu 28.jula nastupiće grupa Galija, osnovana pre 43 godine u Nišu, koja će izvesti akustične verzije svojih najvećih hitova. Kroz grupu je prošao veliki broj muzičara, a sadašnji sastav čine pevač, kompozitor i gitarista Nenad Milosavljević, pevač i tekstopisac Predrag Milosavljević, bubnjar Boban Pavlović, gitarista Dragutin Jakovljević, basista Slaviša Pavlović i klavijaturista Goran Antović. Jedan su od najtrajnijih sastava jugoslovenskog i srpskog rokenrola, a izdanja grupe varirala su od progresivnog roka do mejnstrim zvuka, koji će publika ovog puta imati prilike da čuje u akustičnoj varijanti.

Ulaznice po ceni od 800 dinara u pretprodaji mogu se nabaviti na tickets.rs i biletarnicama Ticket Vision. Na dan koncerta cena karte biće 1000 dinara.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • lager

Sponzorisano

  • Brand studio

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu