Connect with us

Politika

Naoružavanjem UAE Srbija krši međunarodne sporazume

Foto: Unsplash

Dok nadležni ističu zadovoljstvo zbog činjenice da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) najveći kupac srpskog naoružanja i vojne opreme stručna javnost upozorava da taj izvoz predstavlja, ne samo kršenje međunarodnih sporazuma, već i domaćih zakonskih rešenja, zbog uloge koju UAE ima u oružanim konfliktima u svom okruženju.

Naime, Ujedinjeni Arapski Emirati, koji kupuju oružje proizvedeno u Srbiji, direktno učestvuju u građanskom ratu u Jemenu, na strani aktuelne vlade, a protiv pobunjenika koji imaju podršku Irana.

Takođe, UAE u Libiji pružaju vojnu podršku i generalu Kalifi Haftaru, koji je u oružanom konfliktu sa međunarodno priznatom vladom u Tripoliju.

Trupe UAE su svojevremeno vojno intervenisale, na poziv vlade Bahreina, tokom nasilnog gušenja građanskih protesta u toj zemlji tokom takozvanog „Arapskog proleća“ (2011. godine).

Zbog toga, a i niza drugih stvari stručna javnost smatra da je izvoz srpskog oružja u tu zemlju potpuno problematičan.

– Izvoz oružja u UAE i druge sporne krajnje destinacije predstavlja kršenje Sporazuma Ujedinjenih nacija o trgovini oružjem (ATT), ali za tako nešto ne postoje jasne sankcije, što je problem na globalnom nivou. Ne radi se samo o nepoštovanju ATT, već i našeg Zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, koji takođe propisuje da se pri izvozu naoružanja razmatra da li postoji rizik od preusmeravanja ili reeksporta u neželjene destinacije. To je inače predviđeno njegovim članom 17. Otkrića različitih medija i međunarodnih organizacija u prethodnih nekoliko godina jasno ukazuju da se oružje pristiglo u UAE i Saudijsku Arabiju perusmerava dalje i završava u rukama različitih ekstremističkih grupa ili diktatorskih režima, u zemljama u kojima dolazi do kršenja ljudskih prava. Ovakvo prethodno iskustvo bi trebalo da bude dovoljno da Srbija ozbiljno razmotri i prekine izvoz naoružanja u UAE ili na primer, Saudijsku Arabiju. S obzirom na to kako se dosad izvoz oružja na ove destinacije odrazio na mir i stabilnost  nije dovoljno pozivati se na nepostojanje međunarodnih zabrana za izvoz – kaže za Danas Marija Ignjatijević, istraživačica Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku.

Prema rečima naše sagovornice izvoz srpskog oružja u UAE i druge zemlje „generalno nije transparentan proces“.

– Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je nadležno za te poslove objavljuje godišnje izveštaje o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, doduše sa velikim kašnjenjem. Trenutno poslednji objavljen izveštaj je za 2019. godinu. Ti izveštaji prikazuju zbirne podatke o izvozu iz kojih se mogu saznati samo osnovne kategorije sredstava naoružanja i vojne opreme koje se izvozi i ukupne vrednosti po zemljama – navodi Marija Ignjatijević.

Prema njenim rečima, izveštaji međunarodnih organizacija, kao i razna otkrića istraživačkih novinara i aktivističkih organizacija nedvosmisleno su ukazali na to da se oružje prodato UAE dalje preusmerava u problematična područja i konfliktne zone. Primera radi, Ujedinjene nacije su u svom izveštaju iz 2019. godine jasno ukazale da UAE često krši sankcije na izvoz oružja u Libiju.

– Kritike na račun Srbije stižu uglavnom od međunarodnih organizacija, medija ili humanitarnih i aktivističkih organizacija koja se bave ljudskim pravima. Bilo bi licemerno da kritike stižu od zvaničnika nekih od najvećih izvoznika u ove problematične destinacije, poput SAD ili Nemačke. Mnoge zapadne zemlje izvoze upravo na ove destinacije i apeli međunarodnih organizacija najčešće se odnose i na njih, a u ovim zemljama vode se ozbiljne debate o povlačenju izvoznih dozvola. Neke države su to privremeno uradile upravo zbog sukoba u Jemenu, recimo Italija i Norveška, a na veoma kratak period i SAD – objašnjava Marija.

Da li Srbija krši važeće sporazume, jer prodaje oružje Ujedinjenim Arapskim Emiratima i još nekim zemljama pitali smo i nadležne u Vladi Srbije i Ministarstvu odbrane. Iz Vlade Srbije nam, do zaključenja ovog izdanja našeg lista, ništa nije odgovoreno a iz Ministarstva odbrane smo dobili obaveštenje da je naš zahtev „zaveden pod brojem 30-113“, ali i ne da li će i kada na naša pitanja biti odgovoreno.

Do prvih aranžmana između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, u oblasti vojne industrije, došlo je 2011. godine, kada je delegacija iz te zemlje boravila u Beogradu i Kragujevcu, gde je ugovorila kupovinu Zastavinog pešadijskog naoružanja. Taj poslovni aranžman realizovan je naredne godine kad je fabrika oružja „Zastava“ u UAE izvezla pešadijsko naoružanje u vrednosti od blizu 10 miliona dolara.

Naredne 2013., kad je na vlast došla Srpska napredna stranka, saradnja Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima ubrzano je krenula uzlaznom putanjom. Te godine uz povećanje izvoza domaćeg naoružanja i vojne opreme, sa tom zemljom je potpisan i sporazum o razvoju obalskog raketnog sistema ALAS – C.

U 2017. godini u Ujedinjene Arapske Emirate izvezeno je srpsko oružje u vrednosti od 138 miliona dolara, dok je Saudijskoj Arabiji isporučeno namenskih artikala za oko 62 miliona dolara. Srbija je te godine u Emirate, pored ostalog, izvozila višecevne lansere raketa i „Petoletkine“ minobacače. U 2018.,u Emirate je iz Srbije izvezeno više od 14.000 artiljerijskih raketa, 5 višecevnih lansera raketa od 105 i 122 milimetara, dok je „Zastava“ toj zalivskoj zemlji isporučila 23.000 pušaka, 2.000 puškomitraljeza, 100 „teških“ mitraljeza i drugo naoružanje.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Ana Brnabić: „SNS ne beži od izbora, a opozicija jedno piše, a drugo priča“

Photo: Unsplash

Brnabić je za televiziju Hepi ocenila i da opozicija, po pitanju izbora, „jedno priča, a drugo piše“, te da, kako je navela, „u ovom trenutku niko tačno ne zna šta tačno hoće“.

Premijerka Srbije je ukazala na promenu stava dela opozicije u vezi izbora i navela da njihovi predstavnici, u kratkom periodu, prvo nisu hteli izbora, a onda ih hoće.

Dodala je i da ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvao da razgovaraju oko izbora ali da, kako je kazala, nisu uzeli učešće „u tehničkim razgovorima“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu