Connect with us

Privreda

Najavljen novi protest poljoprivrednika

Photo: Unsplash

Više udruženja stočara i proizvođača mleka najavilo je mogućnost protesta za 16. maj, ukoliko pregovori sa Vladom Srbije o njihovim zahtevima ne budu uspešni.

U dopisu Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede naveli su da traže subvencije po hektaru od 35.000 dinara za sve prijavljene površine i premije za mleko od minimalnih 20 dinara po litru.

Traže, između ostalog i da se referentna cena ratarskih kultura izjednači sa cenama na robim berzama u Budimpešti, kao i regres za mlečne krave u iznosu od 40.000 dinara po grlu.

Zahtevaju i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda putem prelevmana, kao i da bude ukinuta naknada za odvodnjavanje.

U dopisu Ministarstvu unutrašnjih poslova najavili su da, s obzirom da, kako su napisali, pregovori s Vladom ne idu željenim tokom da „postoji mogućnost da dodje do protesta 16. maja u celoj Srbiji“.

Zahteve Vladi Srbije, kao i obaveštenje policiji, uputilo je sedam udruženja.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Udruženje odgajivača goveda: „Vlasnici malih gazdinstava, posle naplate subvencija prodaju stoku“

Photo: Unsplash

Mala gazdinstva u Srbiji, zbog neisplativosti proizvodnje tovnih bikova i mleka, posle uzimanja subvencija rasprodaju stoku, izjavio je predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević i pozvao državu da hitno preduzme odgovarajuće mere kako bi zaustavila smanjenje stočnog fonda.

On je za Betu rekao da se tov bikova ne isplati iako je cena govedine u trgovinama visoka, a da je malim proizvođačima mleka neisplativa proizvodnja jer ih otkupljivači ucenjuju sa cenom od po 25 dinara po litru.

„Država pod hitno mora da zaustavi smanjenje stočnog fonda, veterinar sam i vidim na terenu da poljoprivrednici masovno prodaju krave i bikove, jer je proizvodnja mleka i mesa neisplativa“, rekao je Palamarević.

Dodao je da je on takođe proizvođač mleka, ali spada u velike farmere i da otkupljivači njemu plaćaju mleko 60 dinara i uz premiju države od 19 dinara ta cena mu obezbeđuje zaradu.

Mala gazdinstva, koja imaju po jednu ili nekoliko krava, ali imju veliki udeo u ukupnom stočnom fondu, prema njegovim rečima, ucenjena su i ne mogu da opstanu sa cenom i po 25 dinara po litru mleka, pa rasprodaju krave.

Palamarević je pozvao državu da pod hitno napravi strategiju očuvanja stočnog fonda, jer bez stočarstva nema poljoprivrede, ne može da se obezbedi stajsko đubrivo, jer uz samo mineralno đubrivo nije moguća poljoprivredna proizvodnja.

Uz to, kako je rekao, kada se smanji broj goveda neće imati ko da pojede proizvedenu stočnu hranu.

On je rekao da u Srbiji sada ima oko 150.000 krava, a da je netačan podatak o 220.000, „što znaju i u resornom ministarstvu“.

Mnogi su, prema njegovim rečima, naplaćivali subvencije na nepostojeće krave zbog čega je pooštrena kontrola.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu