Connect with us

Politika region

NADA: „Skandalozno štetna taktika Aleksandra Vučića o Kosovu“

Photo: Unsplash

Koalicija NADA saopštila je da je „skandalozno štetna taktika“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića „razotkrivena u njegovoj izjavi da će Srbija primeniti svaku tačku sporazuma“ sa Prištinom, postignutog u februaru u Briselu, čak i ako druga strana ne ispuni svoje obaveze, te da se „na naše oči odvija trgovina sve za ništa“.

„Samo pre dve nedelje je Vučić izjavio da nema primene ni jedne tačke novog sporazuma dok Zajednica srpskih opština ne bude formirana. Očigledno je sada odustao od toga pod pritiskom zapadnih diplomata, koji su osetili da nema granice u njegovom popuštanju na štetu srpskog nacionalnog interesa“, naveo je u pisanoj izjavi predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Predsednik Pokreta za obnovu kraljevine Srbije Vojislav Mihailović je u pisanoj izjavi rekao da to sada „više nije ni nemoralna i nepristojna ponuda ‘Кosovo za EU’, već se predsednik (Srbije Vučić) sprema da da bukvalno sve, za bukvalno ništa“.

„Takođe, i većina građana Srbije je protiv pristupanja naše zemlje EU. Ova vlast više ne zastupa većinsku Srbiju i zato su izbori jedino pravedno i ispravno rešenje za političku krizu u kojoj smo. Građani treba da odluče u kom pravcu treba da ide Srbija“, rekao je Mihailović.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Miroslav Aleksić traži od tužilaštva da proveri navode o korupciji pri izgradnji autoputa Ruma-Šabac-Loznica

Photo: Pexels

Aleksić je pozvao tužilaštvo da utvrdi da li su tačni navodi iz pisma da je azerbejdžanska kompanija Azvirt, koja je angažovana na izgradnji tog autoputa, dala osam miliona evra Srpskoj naprednoj stranci (SNS) preko nekadašnjeg direktora Koridora Srbije Dmitra Đurovića.

„Papić je bio bliski saradnik Nebojše Stefanovića i u pismu govori o problemima koje je imao sa Zvonkom Veselinovićem i Sinišom Malim. Govori kako je dobijao pretnje od Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena sa Kosova i Metohije koji se bavi putnom infrastrukturom“, kazao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ na izborima 17. decembra ocenio je da ti navodi „moraju biti provereni“.

„Zaslužuju odgovore tužilaštva i institucija ako ih još imamo jer sve vreme ćute i u službi su režima. Da li zato Srbija danas duguje 36 milijardi evra jer najveći deo tog novca je otišao na putnu infrastrukturu? Da li građani mogu da očekuju da će se nastaviti pljačka ako ova vlast ostane i posle 17. decembra“, upitao je Aleksić.

On je upozorio da po stepenu korupcije u Evropi, Srbija deli drugo i treće sa Albanijom što je po njegovim rečima, rezultat slabljenja vladavine prava i jačanja autokratije u Srbiji prethodnih 11 godina.

„Po podacima organizacije Transparensi Internešnl, Srbija u poslednjih šest godina u kontinuitetu nazaduje u borbi protiv korupcije i od 180 zemalja u svetu nalazi se na 101. mestu. Nema institucije koja se danas bavi borbom protiv korupcije u Srbiji, pravosuđe je razoreno što potvrdjuje da je vlast generator korupcije“, naveo je Aleksić.

Dodao je da je „po pravilu, svaki projekat u Srbiji ugovoren bez tendera, bez javnih nabavki i po netransparentnim procedurama“ navodeći kao primer Moravski koridor.

„Po projektnoj dokumentaciji Saobraćajnog instituta CIP 2012. godine vredeo je 480 miliona evra a ponuda koju je Srbija tada dobila za 110 kilometara autoputa iznosila je 500 miliona evra. Šest godina kasnije tadašnja ministarka Zorana Mihajlović potpisuje novi ugovor na 800 miliona evra a danas će građani za izgradnju tog koridora platiti tri kredita u iznosu od 1,6 milijardi evra. To je 14,5 miliona evra po kilometru, što nigde ne postoji posebno kad je reč u ravničarskom predelu“, rekao je Aleksić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu