Connect with us

Politika region

Na predizborima u „Zajedno-Moramo“ Đorđe Miketić sedmi kandidat za gradonačelnika

Photo: Unsplash

Sedmi kandidat na beogradskim predizborima stranke Zajedno Đorđe Miketić predstavio je svoj program za Beograd u tri tačke „Zeleni beo grad“, i istakao da bi trebalo uvesti „moratorijum na sve megalomanske projekte u Beograd, koji uništavaju ovaj grad“ i kao primer naveo Makiš.

Miketić je, na konferenciji za novinare ispred stanice Beovoza Vukov spomenik, rekao da je prva tačka njegovog programa „Beograd diše“ i istakao da će se zalagati da Beograd konačno ima što čistiji vazduh.

„Imamo ozbiljan plan kako se to postiže.U sledeće tri, četiri godine može se spustiti zagađenje vazduha za dvadeset i nešto procenata“, rekao je Miketić, koji je i poslanik poslaničke grupe Moramo – Zajedno.

On je naveo da je druga tačka njegovog programa „Grad građanima“, koja se odnosi na infrastrukturne projekte, saobraćaj.

„To je građanska participacija u procesu donošenju odluka“, rekao je Miketić.

On je rekao da je treći prioritet obrazovanje, kultura, solidarnost i briga o ugroženima.

„Dosta je da grad izgleda kao razularena diskoteka, već mora da bude grad kulture, otvorenog srca, toleracije, grad kojim ćemo se ponositi“, ocenio je Miketić.

On je rekao i da su „predizbori mala revolucija u našem političkom sistemu, put ka društveno-političkoj katarzi koja je neophodno ovom društvu zato što smo se zaglibili u blato srpske politike, gde su najgori ljudi, gde šlajfujemo, nestajemo, gde se sve rasprodaje, a grad nam se urušava pred očima“.

„Varvari koji ga preziru zaposeli su ovaj grad, sve javne prostore“, rekao je Miketić.

Saobraćajni inženjer i član Miketićevog stručnog tima za predizbore Dragomir Lukić rekao je da će mu predložiti da se „konačno osposobe tuneli Karaburma“ za produžetak linije Beovoza do tog dela grada.

On smatra i da bi trebalo da se zamene tramvaji koji saobraćaju u Beogradu koji su stari više od 40 godina i istakao da „šinski saobraćaj može da nosi komplentan saobraćaj Beograda“.

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković rekla je da predizborima žele da omoguće građanima da biraju svoje kandidate, da formiraju beogradsku listu na budućim izborima od stručnih ljudi koji imaju svoje karijere, koji razumeju šta treba Beogradu i navela da je njihova krilatica za predizbore „Struka, a ne bruka“.

Ona je rekla da je Miketić „dugogodišnji aktivista u Beogradu, razume grad, zna šta mu treba i zbog toga je idealni kandidat za beogradske predizbore“.

Stojković je rekla da im je zabranjeno da konferenciju za novinare održe u okviru stanice Beovoza Vukov spomenik, iako su, kako tvrdi prijavili taj skup.

„Nije dozvoljeno da se slikate na mestima koja su vezana za naprednjačku vlast, koja oni zovu javni prostor, javno dobro, ali očigledno nije baš javno toliko“, rekla je ona.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Izmene zakona kojima se uvodi e-Agrar i druge odluke Vlade Srbije

Photo: Unsplash

Vlada Srbije je na sednici donela niz odluka, među kojima je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji će omogućiti primenu e-Agrara u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje.

U saopštenju je navedeno da su pravila i procedure za odobravanje podsticaja zastarela i komplikovana, pa su isplate kasnile.

Izmenjenim zakonskim rešenjima, kako je navedeno, bliže se uredjuje elektronsko postupanje Uprave za agrarna plaćanja u pokretanju i vodjenju postupaka za ostvarivanje prava na podsticaje „pa poljoprivrednici više neće morati da pribavljaju papirne isprave iz službenih evidencija organa državne uprave niti da ih dostavljaju putem pošte ili lično na pisarnici republičkih organa uprave u Beogradu, čime su značajno smanjeni troškovi za stranku“.

Na sednici je doneta Odluka o osnivanju Koordinacionog tela za sporazume o uzajamnom podsticaju i zaštiti ulaganja koje će imati zadatak da razmatra pitanja i koordinira i usmerava rad organa državne uprave u vezi sa pripremom, pregovaranjem i zaključivanjem međunarodnih ugovora o zaštiti i podsticaju ulaganja i izvršenja zaključenih ugovora.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, čime se omogućava da strani državljani, u jedinstvenom postupku, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak potrebne provere vezane, kako za odobrenje privremenog boravka, tako i radne dozvole.

„Izdavanje jedinstvene dozvole, odnosno dozvole za boravak i rad, u potpunosti je digitalizovan, s obzirom na to da se taj zahtev može podneti isključivo elektronskim putem. Jedinstveni veb portal sadržaće na jednom mestu sve informacije u vezi sa ulaskom, boravkom i radom stranaca u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Članovi Vlade doneli su Odluku o obrazovanju Saveta za prava deteta kao radnog tela Vlade od izuzetnog značaja za promovisanje, ostvarivanje i zaštitu prava deteta, a njegovo kontinuirano i delotvorno funkcionisanje je obaveza Srbije u procesu pridruživanja EU.

Vlada je donela i Zaključak kojim se odobrava realizacija četiri projekta na području Podunavlja za unapredjenje turističke infrastrukture – sportsko-rekreativni centar sa auto-kampom u Kovinu, biciklistička staza duž dunavskog nasipa od Vračevog Gaja do Stare Palanke na teritoriji opštine Bela Crkva, biciklističko-pešačka staza, sa rasvetom, od Tvrdjave Ram do Srebrnog jezera dužine 10 kilometara na teritoriji opštine Veliko Gradište i projekat uredjenja sportsko-rekreativnog kompleksa duž keja u Novom Sadu.

Na sednici je usvojena i Uredba o „Boračkoj spomenici“, kao vid priznanja i zahvalnosti borcima i ratnim vojnim invalidima za učestvovanje u odbrani otadžbine. Ovom uredbom utvrđeni su uslovi, način dodeljivanja, rangovi i izgled „Boračke spomenice“, kao i način vođenja evidencije o dodeljenim spomenicama.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu