Connect with us

Ekonomija

Moskva zabranila izvoz naftnih derivata kako bi stabilizovala cene

Photo: Unsplash

Kako prenosi magazin Nedelja, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na TASS nedostatak, koji će primorati ruske kupce goriva da kupuju negde drugde, doveo je do rasta cena lož ulja za skoro pet odsto.

Alternativno, Rusija bi mogla povećati carinu na izvoz naftnih derivata na 250 dolara po toni. Ova carina će biti vraćena onim kompanijama koje ispune svoju kvotu za isporuku goriva na domaćem tržištu. Zabrana izvoza goriva iz Rusije, iako privremena,dodatno bi smanjila zalihe dizela u Evropi.

Dok je Evropa od februara zabranila uvoz derivata nafte iz Rusije, to je samo promenilo trgovinske obrasce, pri čemu je Rusija povećala svoj izvoz rafiniranih proizvoda za 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu povećanjem isporuka u Afriku.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu