Connect with us

Ekonomija

Moguća privatizacija EPS-a

Foto: Unsplash

Norveška kompanija „Rystad Energy“ uradila je analizu energetskog sektora u Srbiji i predložila promene u pet faza, od kojih je jedna preispitivanje vlasništva, što ne isključuje ni mogući ulazak privatnog kapitala, piše list Nova.

U dokumentu u koji je Nova imala uvid, u okviru treće faze „nagoveštava se potencijalni ulazak privatnog kapitala“ u Elektroprivredu Srbije, pa čak i „koncesioni aranžman“.

List podseća da je krajem jula ove godine počeo proces transformacije Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije u akcionarsko društvo, čime je otvoren put za ulazak privatnog kapitala u tu državnu kompaniju.

„Iako vlast negira da je takav scenario u planu, mnogi potezi ukazju na to da sve ide u tom pravcu“, piše Nova.

Novi momenat je odluka države da u sređivanje stanja u sektoru energetike uključi konsultanta– norvešku kompaniju „Rystad Energy“, ocenjuje list, ističući da su Norvežani naveli pet faza, odnosno modula, kroz koje bi energetski sektor trebalo da prođe.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Srbija sa EIB potpisala grant od 175 miliona evra, druga tranša za brzu prugu Beograd – Niš

Photo: Unsplash

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević Srbije izjavila je da će bespovratna pomoć EU u iznosu od 174,6 miliona evra za ovaj deo pruge doprineti značajnom poboljšanju bezbednosti putničkog saobraćaja u Srbiji, skraćenju dužine putovanja, bržem prevozu robe i smanjenju troškova održavanja železničke infrastrukture.

„Zbog svega toga, putovanja i transport robe vozom biće privlačniji i građanima i privredi. I na ovaj način, naša država, u partnerstvu sa EU i uz njenu podršku, ostvaruje svoje nastojanje da se infrastrukturno poveže sa susednim državama i sa čitavom Evropskom unijom i time doprinese sveupnom razvoju Srbije“, naglasila je Miščević.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić zahvalio je EIB na podršci srpskim železničkim projektima i istakao da će ovaj sektor biti prioritet za zemlju u narednom periodu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre je rekao je da nova železnica koju finansira EU menja stvarnost na terenu na pozitivan način i vodi nas u novu budućnost.

„Dok je trenutno za putovanje od Beograda do Niša potreban skoro ceo radni dan, to će – kada projekat bude završen – trajati samo sat i 40 minuta. Za ovo vreme možete pogledati lep film dok putujete. Ovaj projekat omoguć́ava budućnost u kojoj su ljudi bliži, bolje povezani unutar Srbije, ali i Evrope i regiona. Ova nova pruga će otvoriti mnoga nova radna mesta i podstaći privredni rast“, kazao je on.

Podseća se da je u poslednjih 10 godina EIB  širom sveta podržala železnički sektor sa više od 39 milijardi evra, pomažući izgradnju i unapređenje gotovo 2.000 kilometara pruga i 304 stanice.

Kao vodeći finansijer strateških železničkih deonica na Zapadnom Balkanu, EIB je u železnički sektor uložila preko 1,2 milijarde evra, podržavajući regionalnu saradnju i povezivanje.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu