Connect with us

Ekonomija

MMF: „Veća je verovatnoća da će se stvari pogoršati, pre nego nego što se poboljšaju“

Foto: Unsplash

Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovo je smanjio projekcije globalnog ekonomskog rasta u 2023. godini, predviđajući pad svetske privrede za 4 biliona dolara do 2026. godine, izvestila je agencija Asošijeted pres (AP).

Generalni direktor MMF Kristalina Georgijeva upozorila je da je „veća verovatnoća da će se stvari pogoršati, pre nego nego što se poboljšaju“ i navela da je ruska invazija na Ukrajinu dramatično promenila poglede Fonda na ekonomiju.

Pandemija virusa korona, rastuća inflacija i pogoršanje klimatskih uslova takođe utiču na svetske ekonomije pogoršavajući druge krize, poput nesigurnosti nabavke hrane i visokog nivoa duga u zemljama sa nižim prihodima.

„Rizici od recesije rastu“ ocenjuje Georgijeva i ističe procenu MMF da će zemlje koje čine jednu trećinu svetske ekonomije ove ili naredne godine doživeti najmanje dva uzastopna kvartala ekonomske kontrakcije.

Georgijeva je rekla da je MMF već tri puta smanjio projekcije globalnog rasta, pa sada očekuju 3,2 % za 2022, a 2,9 % za 2023. godinu.

Sumorne projekcije dolaze u vreme kada centralne banke širom sveta podižu kamatne stope u nadi da će ukrotiti rastuću inflaciju. Federalne rezerve SAD bile su najagresivnije u korišćenju povećanja kamatnih stopa kao instrumenta za hlađenje inflacije, iako su i centralne banke od Azije do Engleske počele da podižu stope ove nedelje, navodi AP.

Georgijeva ocenjuje da bi“previše i prebrzo pooštravanje monetarne politike, i to na sinhronizovan način, moglo da gurne mnoge ekonomije u produženu recesiju“.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj je prošle nedelje saopštila da će globalna ekonomija zbog rata u Ukrajini izgubiti 2,8 biliona dolara.

Ove projekcije dolaze nakon što je savez zemalja izvoznica nafte OPEK+ u sredu odlučio da značajno smanji proizvodnju, što bi moglo zadati novi udarac globalnoj ekonomiji i podići politički osetljive cene goriva u Americi neposredno uoči ključnih izbora za kongres u novembru.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Tržište nekretnina poraslo 27 %, najskuplji stan u Beogradu na vodi 2,5 miliona evra

Photo: Unsplash

Za kupovinu nekretnina u Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine potrošeno je 2,3 milijarde evra, što predstavlja rast od 27,3 % u odnosu na isti kvartal prethodne godine, saopštio je Republički geodetski zavod.

Najveće cene su postignute za stanove u Beogradu na vodi, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10.184 evra, dok je najskuplji stan, ukupne površine 383 kvadrata plaćen 2.469.888 evra.

Grad Beograd je zabeležio najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 9.547. Najveći deo novca potrošen je za kupovinu stanova, 55 %, odnosno 1,2 milijarde evra.

Broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine porastao je za 0,6 % u odnosu na isti period 2021. godinu.

Kada je reč o načinu plaćanja, 9 % svih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za 4 % manje u odnosu na prethodni period, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi, ukupno 21 %.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu