Connect with us

Politika

Miroslav Lajčak: „Oslobađanje trojice kosovskih policajaca od strane Srbije pozitivan korak“

Photo: Unsplash

Specijalni predstavnik EU za pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da je oslobađanje trojice kosovskih policajca, koje je, kako Beograd navodi, srpska policija uhapsila na svojoj teritoriji pozitivan korak.

On je rekao da je EU prezentovala dokument koji sadrži jednak broj koraka koje Srbija i Kosovo treba da naprave, ali da za sada nije postavila vremensko ograničenje za njihovo ispunjavanje.

„Prvi korak za Srbiju da povuče demnostrante okupljene ispred opštinskih zgrada na severu Kosovu da sarađuje u procesuiranju počinitelja nasilja, oslobodi policijske službenike koje drži i ne pravi nikakvo novo kretanje snaga prema granici“, rekao je Lajčak na sednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET).

On je dodao da je za Kosovo je prvi korak uput gradonačelnicima da rade sa alternativnih mesta, povlačenje kosovske policije iz opštinskih zgrada, dozvola savetodavne uloge Euleksa i otvaranje granice za srpsku robu.

Lajčak je rekao da je drugi korak za Srbiju najava Srpske liste da će učestvovati na novim izborima i osigurati slobodne izbore i da bi oni mogli biti raspisani nakon što sadašnji gradočelnici daju ostavke ili se održe lokalni referendumi.

Generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman izjavio je da kosovske vlasti nisu odgovorile na zahteve EU zvaničnika o daljim koracima i da će zbog toga EK uvesti privremene sankcije.

„Zaustavljanje rada tela u okviru sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje, suspendovaćemo planiranje finansija za Kosovo i predlog u okviru investicija za Zapadni Balkan, potpisivanje novih ugovora biće suspendovano takođe i posete na visokom nivou“, rekao je on na sedici.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu