Connect with us

Politika

Miroslav Lajčak: „Neka dešavanja na severu Kosova zabrinjavajuća, EU očekuje da se Kosovo i Srbija fokusiraju na normalizaciju odnosa“

Photo: Unsplash

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su neka dešavanja na severu Kosova zabrinjavajuća i poručio da EU očekuje da se Kosovo i Srbija fokusiraju na normalizaciju odnosa.

„Ova nedelja u Briselu za mene je bila relativno mirna, što mi je dalo priliku da radim na važnim dokumentima za sprovođenje sporazuma iz dijaloga i da se dublje udubim u aktuelna dešavanja i situaciju u regionu. Nažalost, neki od ovih događaja su uznemirujući i očekujemo da se strane u potpunosti fokusiraju na normalizaciju odnosa“, napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Naveo je da je imao niz razgovora na kojima je međunarodne faktore obavestio o dijalogu Beograda i Prištine.

„Razgovarao sam o bezbednosnim pitanjima sa komandantom KFOR-a, general-majorom Anđelom Ristučijem. Bezbednost je takođe bila u fokusu mog sastanka sa šefom Euleksa, ambasadorom Lars-Gunarom Vigemarkom“, rekao je Lajčak.

Zvaničnik EU je rekao da je sa šefom Euleksa razgovarao o „najnovijim dešavanjima u dijalogu i situaciji u vezi sa registarskim tablicama“ i dodao da su razgovarali i o predstojećim izborima i drugim dešavanjima na severu Kosova“.

O situaciji u dijalogu je, kako je dodao, informisao i specijalnu predstavnicu generalnog sekretara za Kosovo i šeficu misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), Karolin Zijade, pre njenog redovnog brifinga u Savetu bezbednosti UN.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je za 23. april zakazala izbore za gradonačelnike četiri opština na severu i izbore za odbornike skupština opština Leposavć i Zvečan, što je dovelo da daljeg podizanja tenzija na severu Kosova.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu