Connect with us

Politika

Miroslav Lajčak: „Krenite sa primenom sporazuma; Moguće još veće nasilje na severu, ako se Ohridski ‘pretvori u prašinu'“

Photo: Unsplash

„Proces sprovođenja sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine mora da počne ove godine, inače višegodišnji napori mogu biti izgubljeni“, kazao je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine. Izjava stiže nakon jučerašnje runde dijaloga na visokom nivou, koja je završena uz izostanak dogovora o planu primene ovogodišnjeg dogovora iz Brisela i Mape puta dogovorene u Ohridu, prenosi KoSSev.

U Briselu je prošle nedelje, tačnije u četvrtak, održan sastanak između kosovskog premijera i srpskog predsednika, uz posredovanje evropskih zvaničnika.

Dve strane nisu uspele da prevaziđu razlike, poručio je nakon ovog sastanka visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, navodeći da je Beogradu i Prištini predstavljen predlog kojim se od njih traži da paralelno ispunavaju po jednu obavezu.

Borelj je, međutim, kazao da kosovski premijer nije želeo da prihvati predlog, odnosno da nije bio spreman da krene sa procesom uspostavljanja ZSO, a da Vučić jeste prihvatio, uprkos tome što je imao svoj predlog.

Kurti je, međutim, nakon ovog sastanka izašao sa tvrdnjom da je on bio zapravo jedini, koji je izneo konkretan predlog o redosledu primene tačaka sporazuma, a da je Srbija, uz podršku EU, ispunjavanje bilo kakvih obaveza uslovljavala formiranjem ZSO, na šta on nije pristao.

Izaslanik EU, Miroslav Lajčak se nije oglašavao povodom nove runde dijaloga.

On je tog dana, kako prenosi slovačka agencija TASR, održao sastanak sa novinarima.

Slovački diplomata je u izjavi za ovu agenciju kazao da je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine dostigao „prekretnicu” nakon što su se dve strane u februaru i martu dogovorile o suštinskim dokumentima koji vode ka normalizaciji odnosa.

„Međutim, prava primena sporazuma nije počela za šest meseci. Obe strane imaju ogroman stepen nepoverenja jedna prema drugoj. Kažu – ‘dajte mi ono što zaslužujem i onda ću uraditi šta je potrebno’“, opisao je situaciju Lajčak.

On, međutim, tvrdi da to tako ne funkcioniše i da je zato EU iznela predlog od sedam tačaka koji omogućava da obe strane idu paralelno.

Lajčak je kao primer izneo to da bi Priština trebalo da krene sa pregovorima o garancijama za Srbe na Severu Kosova, a da Beograd postepeno započne da ispunjava svoje obaveze.

Konstatuje da je predlog EU transparentan i merljiv, te da bi u bilo kom trenutku mogla da se obustavi primena, ukoliko jedna strana prestane da ispunjava svoje obaveze.

On je pregovore u četvrtak između kosovskog premijera i predsednika Srbije opisao kao „teške“.

I on je kazao da je Kurti odbio predlog EU, a da se Vučić saglasio.

„Kurti insistira na dokumentu koji de fakto počinje time da Srbija prizna Kosovo i tek onda radi svoj deo posla, što naravno, nije realan put napred“, objasnio je Lajčak.

Izaslanik EU najavljuje seriju konsultacija sa zemljama članicama EU, Britanijom i SAD, do septembarskog zasedanja Generalne skupštine UN.

„Cilj ovih konsultacija je da se dođe do jedinstvenog i koordinisanog odgovora međunarodne zajednice povodom odnosa Srbije i Kosova“, poručio je Lajčak, prenosi TASR.

Istakao je da je od suštinske važnosti da se ove godine krene sa primenom sporazuma o normalizaciji odnosa.

Ako proces bude mogao da se postavi i pokrene, on će teći i sledeće godine.

Lajčak govori o mogućim novim tenzijama ukoliko se odustane od primene ohridskog sporazuma.

„Ukoliko se te fundamentalne odluke ne donesu do kraja godine, bojim se da će politički kalendar u Evropi i Sjedinjenim Državama biti takav da će ovu agendu gurnuti u drugi plan. Uveren sam da je Ohridski sporazum najbolji dokument. Obe strane su to prihvatile i bilo bi šteta da se pretvori u prašinu. U tom slučaju nas očekuje još sukoba, eskalacija tenzija i možda još više nasilja na Severu Kosova“, zaključio je on.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

DSK će ove sedmice objaviti stav o Statutu ZSO

Photo: Unsplash

„DSK je na sastanku Glavnog odbora ovlastio novoizabrano rukovodstvo da zauzme stav i tokom narednih dana, naime do kraja nedelje, rukovodstvo DSK će se sastati i razgovarati o nacrtu statuta“, kazao je on.

Kako je naveo, na sastanku Glavnog odbora stranke razgovaralo se i ostalim organizacionim pitanjima.

„Odlučili smo da u narednim danima i nedeljama započnemo interni konsultativni proces u izradi izborne liste poslanika DSK za naredne izbore. Nameravamo da napravimo izbornu listu mnogo ranije, što bi kandidatima dalo više vremena da se sami organizuju“, rekao je Abdidžiku.

Komentarišući poziv predsednice Kosova Vjose Osmani za sastanak sa predstavnicima opozicije o nacrtu statuta ZSO, rekao je da će učestvovati, ali da još nije dobio takav poziv.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu