Connect with us

Politika

Miroslav Lajčak ide u Moldaviju kako bi se sastao sa Vučićem

Photo: Unsplash

U Kišinjevu se u četvrtak, 1. juna održava drugi samit Evropske političke zajednice, koja je lansirana u oktobru 2022. godine u Pragu po incijativi francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Na samitu će učestvovati i Vučić, a Lajčak će otputovati u Kišinjev samo da bi razgovarao sa predsednikom Srbije o poslednjim dešavanjima na severu Kosova.

RSE je tražio potvrdu u Predsedništvu Srbije i za sada nema odgovora.

Kurti se u slovačkom glavnom gradu Bratislavi 31. maja sastao sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

U Bratislavi su trebali da odvojeno na panelima učestvuju i premijer Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Bila je to prilika za evropske posrednike da organizuju vanredan sastanak lidera u okviru dijaloga, međutim, angažovanja evropske strane su bila neuspešna, jer nije postojala spremnost strana da se sastanu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Žozep Borelj ne isključuje mogućnosti uvođenja kaznenih mera protiv vlasti u Srbiji

Photo: Unsplash

Brisel pomno prati da li Srbija ispunjava zahteve EU u vezi sa smirivanjem napetosti na severu Kosova, i ukoliko proceni da ih Beograd ne poštuje, spremna je da razmotri uvođenje kaznenih mera i protiv vlasti u Srbiji, poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

“Mere su preduzete u vezi sa Kosovom. Reč je o političkim i finansijskim merama, među kojima su obustava poseta i događaja na visokom nivou, osim Dijaloga koji vodi EU. Te mere takođe imaju uticaja i na finansijsku podršku Kosovu. Suspenzija je privremena i reverzibilna i ona će biti ukinuta čim dođe do deeskalacije na terenu. Istovremeno, pomno pratimo da li Srbija ispunjava zahteve EU i u slučaju nepoštovanja, EU je spremna da razmotri mere“, naveo je Borelj.

U odgovoru na poslaničko pitanje postavljeno još u junu, nakon sukoba ispred zgrada opština na severu Kosova, on je ponovio da „deeskalacija mora da se desi sada, sa obe strane” i da su nasilni akti kao taj od 29. maja „potpuno neprihvatljivi i ne mogu se ponoviti u budućnosti”.

U dopisu se podseća da je Borel još 3. juna u ime EU pozvao Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne i bezuslovne mere za smirivanje situacije na severu Kosova, stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, uz bezuslovno učešće kosovskih Srba, da ponašaju odgovorno i odmah sprovodu Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i njegov Aneks, što uključuje, bez ikakvog daljeg odlaganja ili preduslova, početak rada na uspostavljanju Asocijacije/ Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kako se dodaje, EU je takođe pozvala Srbiju da smanji status pripravnosti oružanih snaga.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu