Connect with us

Politika region

Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti o dijalogu Kosova i Srbije – Lajčak danas u Beogradu

Foto: Unsplash

Specijalni izaslanik za dijalog Kosovo Srbije Miroslav Lajčak objavio je da se u Beču susreo sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i da su tom prilikom razgovarali o procesu dijaloga Kosova i Srbije.

„Imao sam u Beču duboku diskusiju sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o trenutnoj situaciji i putu napred u dijalogu koji vodi EU“, napisao je Lajčak na tviteru.

Kosovski premijer boravi u dvodnevnoj poseti Beču tokom koje će se susresti sa austrijskim kancelarom Aleksandrom Šalenbergom.

Na sastanku sa austrijskim kancelarom će, kako je navela vlada iz Prištine a prenosi portal KoSSev, razgovarati o uzajamnim odnosima i načinima povećanja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Mirislav Lajčak putuje za Beograd, gde će se, u Palati „Srbija“ sastati sa glavnim srpskim pregovaračem za dijalog sa Prištinom Petrom Petkovićem, kao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sastanak sledi samo nedelju dana nakon Lajčakovih odvojenih razgovora sa glavnim pregovaračima u Briselu, i neuspelog dvodnevnog pokušaja da tada zakaže trilateralu. Istovremeno teče i rok do kraja novembra, do kada je predsednik Srpske liste, Goran Rakić, upozorio da će Srbi izaći iz svih kosovskih institucija, ukoliko do tada ne započnu razgovori o ZSO, a ista se ne formira do kraja decembra.

Istovremeno, uoči ovih sastanaka preko medija je pokrenut nov talas uzajamnih optužbi na relaciji Beograd-Kurti.

Sa jedne strane, Petković već nekoliko dana iznosi optužbe na račun Kurtija, uključujući i dan. Kazao je da nema smisla to što Priština „beži“ od teme formiranja Zajednice srpskih opština, jer će o njoj morati da razgovaraju, s obzirom na to da Beograd neće odustati od tog zahteva.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je komentarisao Kurtijeve navode iz intervjua za jedan Švajcarski medij u vezi sa eventuelnim referendumom za ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

„On preti direktnim ujedinjenjem sa Albanijom, a sada se vi pitate i jednog od ambasadora sa kojim sam imao sastanak u nedelju pitao sam – ‘šta bi bilo da ja nešto slično izjavim oko ujedinjenja sa nekim drugim teritorijama – da li biste me obesili u Vašingtonu, Njujorku, Parizu, Briselu – gde. Znam da ne bih mogao da živim jedan sat. Svi svetski mediji bi brujali o tome i pravili od toga neverovatne priče i plašili ceo svet velikosrpskom hegemonijom“, kazao je Vučić.

Vučić je, štaviše, dodao da on nije hteo ni da reaguje povodom izjave Aljbina Kurtija, već da je to učinila premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja je ujedno, kako kaže, pitala mnoge u Evropi hoće li bilo koju reč da kažu povodom pretnji, jer su ipak u pitanju pretnje premijera privremenih institucija u Prištini.

Sa druge strane, Kurti ponavlja da Vučić, preko ZSO, želi „bosnizaciju Kosova“, a nakon serije izjava da neće da formira ovo telo.

U intervjuu za zagrebački Večernji list, Kurti je ocenio i da srpski predsednik želi da od Kosova napravi nefunkcionalnu državu i izrazio zabrinutost zato što Srbija trenutno troši više na vojsku nego svi drugi zajedno na Zapadnom Balkanu.

Srbiju je optužio da se na Zapadnom Balkanu ponaša kao Rusija, jer pokušava da pravi Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini kao Belorusiju, a Crnu Goru kao Ukrajinu.

Dodao je takođe i da Kosovo nije problem, već da Kosovo ima problem i da je taj problem Srbija, u kojoj, kako je kazao, nema pluralizma i postoji samo jedna partija.

„Ta stranka je i država. Ta država je i crkva. Ta crkva je i partija. Tu nema pluralizma, ali oni tvrde da je demokratija izabrana. Srbija je u poslednje vreme uveliko povećala svoje vojne izdatke. Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Severna Makedonija zajedno ne troše koliko Srbija sama. To se ne dešava zbog Mađarske i Rumunije, a ova militarizacija Srbije je za nas veoma zabrinjavajuća“, rekao je Kurti, prenosi RTK2.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Zoran Lutovac: „Neću ići na konsultacije sa Vučićem oko sporazuma sa Kosovom“

Photo: Unsplash

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac saopštio je da neće ići na konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko sporazuma sa Kosovom, jer nema potrebe da ih naknadno upoznaje sa dokumentom koji je već prihvatio i javnost upoznao preko posrednika i medija.

Od sastanka se može očekivati da će ga Vučić upotrebiti u propagandne svrhe, a ne za konsultacije, napisao je Lutovac na svom Tviter nalogu.

Lutovac je ocenio da nije normalno da predsednik Srbije poziva predstavnike poslaničkih grupa da dođu kod njega na razgovor, nego obrnuto, da se on odazove pozivu poslanika da položi račune u Skupštini.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu