Connect with us

Ekonomija

Miroslav Aleksić: „Hrana poskupela između 38 i 79 %“

Foto: Unsplash

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić pozvao je guvernerku Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanku Tabaković da kaže kolika je tačno realna inflacija, a ne da, „kao i predstavnici vlasti, ponavlja i ‘uvija’ da je inflacija manja nego što bi mogla biti i da nije veća nego u drugim državama“.

„Mleko je poskupelo 38 %, jaja 75 %, junetina 71 %, piletina 79 %, šećer 64 %, ulje 54 %“, rekao je Aleksić na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, prenela je Narodna stranka.

On je istakao da je 18. marta cena sirove nafte na svetskom tržištu iznosila 118,3 dolara za barel i da je tada u Srbiji litar dizela koštao 187 dinara, dok je danas cena sirove nafte 88,6 dolara za barel, a dizel u Srbiji košta 217 dinara po litru.

„Dok na svetskom tržištu pada cena nafte, u Srbiji skače cena benzina, gas u Srbiji je jeftiniji nego u Evropi, a cene u Srbiji skaču“, rekao je Aleksić.

Aleksić je pozvao Jorgovanku Tabaković i da objavi koliki je bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika, jer se „čini da vlast izbegava da saopšti taj podatak“.

„Koliki je danas javni dug Srbije, pošto ste tvrdili da je krajem godine 2021. godine bio ispod 57,1 % BDP-a, a vidimo da se Srbija prethodnih meseci zaduživala zastrašujućom dinamikom“, naglasio je on.

Aleksić je naveo da je Jorgovanka Tabaković na sednici odbora „održala politički govor“, pošto je vlast Srpske napredne stranke „uvela praksu da politički funkcioneri zauzimaju najvažnija mesta u državi na kojima bi trebalo da budu profesionalci, a ne političari“.

„Tako je u NBS, tako je i u Bezbednosno-informativnoj agenciji. Slušajući Jorgovanku Tabaković pomislio sam da živimo u Švajcarskoj ili Norveškoj i da teku med i mleko, a da su za sve loše krivi međunarodni ambijent, bivša vlast i uvezena inflacija“, dodao je on.

Aleksić je rekao da nije tačna tvrdnja guvernerke da je obim poljoprivredne proizvodnje smanjen zbog suše, i dodao da je poljoprivredna proizvodnja manja „zbog nebrige države i desetogodišnjeg neulaganja u navodnjavanje“.

„Molim Vas za manje politike, a više realnosti. Lako je prebacivati krivicu na druge, bivšu vlast, rat, pandemiju, geopolitičku krizu, rast cena naftnih derivata. Da vidimo da li možda možemo nešto da popravimo, a ne da Vi kao guvernerka NBS kažete da je krompir poskupeo 152 % zbog svadbi koje se organizuju, jer nema više pandemije“, rekao je Aleksić guvernerki NBS Jorgovanki Tabaković.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Dubravka Đedović: „Ciljeve u energetici utvrdiće Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan“

Photo: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović, izjavila je da će ciljevi Srbije koji se odnose na obnovljive izvore energije (OIE), povećanje energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova biti utvrđeni Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

„Taj plan će zajedno sa novom Strategijom razvoja energetike biti donet do kraja godine“, rekla je Đedović, učestvujući onlajn na regionalnoj konferenciji „ReGreen“ koja se održava u Ljubljani.

Dodala je da je cilj da emisija štetnih gasova u odnosu na 1990. godinu, bude smanjena 34 % do 2030, odnosno za 52 % do 2040. godine.

U oblasti energetske efikasnosti, prema njenim rečima, smatra se realnim da se prosečno smanjuje finalna potrošnja energije 0,7 % godišnje.

Navela je da su izmenama Zakona o korišćenju OIE stvoreni uslovi da investitori imaju neophodnu sigurnost i predvidljivost, da planiraju svoje projekte, uz jasna pravila kad je reč o odgovornosti za balansiranje novih kapaciteta iz OIE.

„Na taj način smo uvažili interese države i građana da imamo dovoljno energije, interese investitora i obaveze operatora sistema i garantovanog snabdevača. Naš plan je da se kapaciteti za proizvodnju električne energije iz OIE koji sada iznose oko 550 MW u narednih nekoliko godina povećaju oko tri puta“, rekla je Đedović.

Navela je da je za ostvarivanje ciljeva u energetskom sektoru važno i reformisanje energetskih kompanija u vlasništvu države.

„Da bismo bili energetski nezavisni i imali sigurno snabdevanje, neophodno je da imamo snažnu i efikasnu Elektroprivredu Srbije (EPS), sposobnu da realizuje velike investicije, a to se odnosi i na druga energetska preduzeća kojima predstoje reforme“, rekla je Đedović.

Ona je rekla da je za uspešno sprovođenje energetske tranzicije pored države, koja postavlja ciljeve i donosi zakonodavni okvir, važno i aktivno učešće privrede i građana.

„Javno-privatni dijalog neophodan je za sprovođenje zelene tranzicije jer samo konstruktivnom razmenom mišljenja možemo da idemo ka boljoj budućnosti koja je važna i za planetu i za generacije koje dolaze“, rekla je Đedović.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu