Povežite se sa nama

Politika region

Miodrag Milićević: Izjave Osmani negativno utiču na pregovore i celokupnu zajednicu

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Izjava presednice Kosova Vjose Osmani vezana za samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu je jasan signal svim zemljama članicama Pokreta, ali ne samo njima, kako zvanični Beograd na najbrutalniji način propagandom iz devedesetih godina pokušava da skrene pažnju srpskom narodu u Srbiji od raznih manipulacija sa kojima je aktuelni režim u Beogradu suočen.

Izvršni direktor NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice Miodrag Milićević navodi da samit Nesvrtanih nije prošao nezapaženo na Kosovu, odakle su uglavnom stizale poruke koje ukazuju na određeni stepen nezadovoljstva usmerenog ka Srbiji, a koji pre svega stiže od predsednice Kosova Vjose Osmani, čiju su reakciju preneli brojni mediji širom regiona.

„Neretko se u javnosti čitaju njene izjave u kojima se Srbija optužuje za genocid, te da je ovogodišnji Samit, između ostalog, zloupotrebljen za, kako je navela, podrivanje međunarodnog položaja Kosova. Već duže vreme traje izraženo oštra retorika protiv Srbije koju koriste najviši zvaničnici Kosova u javnim nastupima, koja ni u kom slučaju ne ukazuje na bilo kakvu posvećenost dugo očekivanoj normalizaciji međusobnih odnosa. Iako Osmani nije direktno uključena u pregovarački proces, njene izjave i te kako negativno utiču ne samo na pregovarače, već i na celokupnu zajednicu, kako na Kosovu tako i u Srbiji i bojim se da se ovakvom retorikom još više produbljuje međusobno nerazumevanje, te da će se efekti toga odraziti i na lokalne zajednice“, ukazuje Milićević.

Prema njegovom mišljenju, vreme je da posrednici u pregovaračkom procesu zauzmu čvrst stav po pitanju javne retorike na obe strane i time usmere proces dijaloga u okvir koji će demonstrirati kulturu dijaloga u javnom prostoru. U protivnom, po Milićevićevom viđenju, već poljuljano poverenje lokalnih aktera u proces dijaloga će biti znatno ugroženo, čime se stvara veliki rizik od neuspeha dijaloga koji zajednicama koje žive na prostoru Kosova sigurno ne može ići u prilog.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanja novinara na Sajmu naoružanja negirao tvrdnje da je Samit nesvrstanih zloupotrebljen za prljavu i brutalnu kampanju protiv Prištine i dodao da je taj skup iskorišćen samo za promociju Srbije i Beograda.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Postignut načelni dogovor u međustranačkom dijalogu

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Postignut načelni dogovor u međustranačkom dijalogu, sledeće nedelje potpisivanje dokumenata.

Članovi Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca postigli su danas načelni dogovor o završnom dokumentu o poboljšanju izbornih uslova, a potpisivanje se očekuje sledeće nedelje, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

„Ovo danas je bio završni sastanak. Mi smo danas završili raspravu, ostaje da tim koji vodi Dejan Ðurđević iz Vlade Srbije pretoči u papir dodatne predloge koje smo čuli i koje je prihvatio predsednik Aleksandar Vučić“, rekao je Dačić novinarima. Dačić je ocenio da su svi učesnici dijaloga zadovoljni, možda, kako je rekao, ne u potpunosti.

„Veliko je zadovoljstvo što je vlast pokazala želju za kompromisom i implementiraćemo sve što smo dogovorili, da sutra svi možemo da kažemo da je dijalog dao rezultate i da niko ne sme da koristi ove teme za bacanje ljage na Srbiju“, rekao je Dačić.

On je dodao da su svi na sastanku rekli da će potpisati dokument, navodeći da će se to dogoditi sledeće nedelje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je došao u Skupštinu, gde je učestvovao na sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca o izbornim uslovima.

Vučića je ispred Skupštine sačekao predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Među prvima u Skupštinu su stigli zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, a tu su i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i potpredsednik Skupštine i funkcioner SNS Vladimir Orlić.

Na današnjem sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca očekuje se da vlast i opozicija dođu do završnog dokumenta o poboljšanju izbornih uslova.

„Na osnovu svih predloga koje smo imali do sada probaćemo da dođemo do završnog dokumenta, koji bi imao kao svoj krajnji cilj da većina učesnika bude zadovoljna i tokom i rezultatima dijaloga“, rekao je ranije za Tanjug Ivica Dačić.

Time bi posle dijaloga koji je vođen sa evroparlamentarcima, posle zaključaka i mera, koje je vlast počela da sprovodi, bio zaokružen proces međustranačkog dijaloga, dodao je Dačić.

 

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • lager

Sponzorisano

  • Massage House baner

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu