Connect with us

Politika

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: „Izabrano svih 15 članova novog saziva Nacionalnog saveta Albanaca“

Photo: Unsplash

Elektronska Skupština izabrala je u Bujanovcu svih 15 članova novog saziva Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Najviše mesta, deset osvojila je lista, čiji je nosilac bio Enkel Redžepi, a koju su podržale Partija za demokratsko delovanje, Demokratska partija, Pokret za demokratski progres i Demokratska partija Albanaca.

Preostalih pet mesta osvojila lista, čiji je nosilac bio Levant Ćazimi a koju je podržala Alternativa za promene, navodi se u saopštenju.

Od 523 elektora, izborima je pristupilo njih 512, pobednička lista dobila je 320 glasova, drugoplasirana lista 187 glasova, dok je bilo i pet nevažećih glasova.

Izbori su održani u Sportskom centru „Mladost“, a prisustvovali su ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu.

Žigmanov je izrazio zadovoljstvo što je elektronska Skupština protekla po zakonom predviđenim procedurama i, kako kazao, na način koji zahtevaju standardi demokratije.

Dodao da su tome doprinela ministarstva unutrašnjih poslova i za ljudska i manjinska prava, Republička izborna komisija i političke stranke Albanaca, koje su učestvovale na izborima.

Zahvalio se i Misiji OEBS u Srbiji na stalnom praćenju „ovog složenog i zahtevnog procesa“.

Izbori za sve nacionalne savete u Srbiji su održani u novembru 2022., ali albanske liste se međusobno nisu složile oko izbora predsednika svog Nacionalnog saveta, pa su organizovani, u skladu sa zakonom, elektronski izbori.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vladimir Orlić sa predstavnicima Saveta Evrope: „Imamo više slobode i demokratije nego ikada pre“

Photo: Unsplash

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić obavestio je izvestioca Monitoring komiteta Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) Aksela Šefera, na sastanku, „o sveukupnom napretku koji je naša zemlja ostvarila u brojnim oblastima“.

„Posebno u oblasti demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava u Srbiji“, naveo je Orlić i podsetio na reformu pravosuđa, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Relevantne ocene Evropske unije (EU) u poglavljima 23 i 24, koja se upravo bave pitanjima fundamentalnih prava i borbe protiv korupcije, kažu da je Srbija postigla napredak“, rekao je Orlić.

Naglasio je da isto važi i po pitanju bezbednosti novinara, rada parlamenta, kao i ispunjavanju preporuka ODIHR i drugih predloga političkih stranaka kroz međupartijski dijalog, navedeno je u saopštenju.

„Sve ovo jesu oblasti u kojima smo postigli napredak, omogućili više slobode i demokratije nego ikada pre“, rekao je Orlić.

Izvestilac Šefer, zajedno sa predstavnicima Sekretarijata PSSE, boravi u monitoring misiji i sastaće se sa delegacijom Skupštine Srbije u PSSE, kao i sa poslaničkim grupama i članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu