Connect with us

Privreda

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo nezadovoljne poljoprivrednike na sastanak 29. septembra

Photo: Unsplash

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozvalo je nezadovoljne poljoprivrednike na sastanak 29. septembra, potvrđeno je Danasu.

„Ovim putem pozivamo predstavnike udruženja i to: Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja proizvođača mleka „Naše mleko“, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženje „STIG“ Požarevac, Udruženja „Za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adrani“, na sastanak kod ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković u petak, 29. septembra sa početkom u 9 časova“, navodi se u mejlu koje je ovo ministarstvo uputilo poljoprivrednicima.

Tema sastanka je, kako se navodi, Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede potpisan 22. maja 2023. godine i njegovo ispunjenje.

Sastanak će biti održan u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Podsećamo, poljoprivrednici sedam udruženja koji su u maju ove godine potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahteva za oporavak agrara, iskazali su nezadovoljstvo zbog toga što su ti zahtevi samo delimično ispunjeni.

Sporazum je potpisan u maju, posle višednevnih blokada saobraćajnica poljoprivrednom mehanizacijom i predviđa analizu tržišta žitarica i uvođenje plavog dizela bez akcize, povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000, povećanje površina za dobijanje subvencija sa 20 hektara na 100 hektara, ukidanje naknade za odvodnjavanje u 2024. godini. Neki od zahteva, kao premije za mleko i subvencije po grlu su ispunjeni.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu