Povežite se sa nama

Privreda

Ministar poljoprivrede Nedimović sastaće se sa proizvođačima mleka u Srbiji

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će imati sastanak sa proizvođačima mleka u Srbiji, kojima će država pokušati da reši probleme.

„Svi “inputi“ u njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji su skočili, a naročito nam je problem u centralnoj Srbiji, pošto su u Vojvodini dobili državno zemljište po povlašćenim cenama na osnovu stoke koju imaju“, rekao je Nedimović.

On je istakao da država daje subvencije po svakoj kravi od 25.000 dinara, premiju od 7 dinara po litri mleka, što po jednoj kravi kada se sve sabere bude 500 – 600 evra.

Takođe, Nedimović ističe da Srbija ima najveće subvencije u ovčarstvu u Evropi.

Napominje da stočari imaju problem sa visokom cenom soje i kukuruza i da će Srbija imati velike izazove u stočarstvu, zbog visokih troškova proizvodnje i to ne toliko, kako je rekao, u uzgoju svinja, već u proizvodnji mleka.

Nedimović ističe da postoji velika količina mleka sa niskom cenom na prostoru EU i da prema SSP-u, koji je veoma loše ispregovaran za poljoprivredu, nemamo sredstva za odbranu od takvih cena.

„Ako bismo rekli da nećemo da dozvolimo uvoz mleka iz EU, sutra nam niko ne bi dao da izvezemo bilo koje voće ili povrće na prostor EU, jer su tako vezane klauzule“, objasnio je Nedimović.

Ministar je rekao da je cene šljive ove godine veoma dobra, pošto je druga klasa oko 32 dinara po kilogramu, dok prva ide od 65 do 70 dinara.

Kako je naveo, hrana će posle korone virusa sve više biti u fokusu i beležiće rast u narednim godinama.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Statistika: Proizvodnja pšenice u Srbiji 23 % veća nego prošle godine

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Proizvodnja pšenice u Srbiji u 2021. godini od 3.538 tona veća je za 23,1 % u odnosu na 2020. godinu, dok je prinos kukuruza opao za 20,7 %, na 6.241 tona, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Ostvarena proizvodnja malina je viša za 10,1 %, a višanja manja za 6,4 %.

U poređenju sa prošlom godinom očekuje se veća proizvodnja šećerne repe za 1,5 %, a manja proizvodnja suncokreta za 6,1 % i soje za 27,0 %, ocenjeno je iz RZS-a.

U odnosu na desetogodišnji prosek (2011.–2020. godine) proizvodnja pšenice je veća za 35,9 %, suncokreta za 8,4 % i soje za 4,7 %, a manja je proizvodnja kukuruza za 0,7 % i šećerne repe za 21,8 %.

U poređenju sa proizvodnjom ostvarenom u prošloj godini očekuje se veća proizvodnja jabuka, za 4,9 %, a manja proizvodnja šljiva, za 29,1 %.

U odnosu na desetogodišnji prosek očekuje se povećanje proizvodnje jabuka za 22,3 %, a smanjenje roda šljiva za 8,2 %.

Očekivana proizvodnja grožđa u Srbiji manja je za 2,9 % od prošlogodišnje, odnosno 3,9 % u odnosu na desetogodišnji prosek, navedeno je u saopštenju RZS.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Amazonija

Sponzorisano

  • Amazonija

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu