Connect with us

Politika

Ministar odbrane Kosova: „Posvećeni smo prijemu u UN, EU, NATO, OEBS“

Photo: Unsplash

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj izjavio je da je Kosovo posvećeno cilju da bude deo regionalnih i globalnih bezbednosnih struktura, posebno UN, EU, NATO i OEBS.

„Radimo na punoj integraciji u regionalne inicijative i promociji dobrosusedskih odnosa u cilju povećanja stabilnosti i mira. Nakon nedavnih dešavanja, kada su vrednosti demokratije dovedene u pitanje agresivnom doktrinom Rusije prema Ukrajini, ostajemo spremni da koordiniramo aktivnosti i pokazujemo najveću posvećenost da radimo zajedno sa našim saveznicima“, rekao je Mehaj na sastanku ministara odbrane Jadranske povelje i SAD.

On je rekao da „očekujemo da će partneri primeniti integrativni pristup prema Zapadnom Balkanu u EU, a posebno podržati integraciju Kosova u NATO“.

Dodao je da će zajednički rad poslati jasnu poruku protivnicima integracije Zapadnog Balkana da taj deo sveta ima siguran put ka NATO, a da su zemlje Balkana posvećene obezbedjivanju mira i stabilnosti.

On je dodao da je misija Jadranske povelje i SAD da približe zemlje Zapadnog Balkana integracionim procesima u NATO i pozvao sve zemlje-učesnice na sastanku da podrže Kosovo da se, kao ravnopravni član, s punim pravom pridruži toj inicijativi.

Kosovski ministar odbrane je rekao i da je Kosovo spremno da doprinese svakoj regionalnoj i široj inicijativi.

„Naše članstvo u Jadranskoj povelji pružilo bi nam veću priliku da direktno doprinesemo miru i stabilnosti van naših granica. Kao država, posvećeni smo tome da idemo putem zapadne demokratije i naše evroatlantske orijentacije“, rekao je Mehaj.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu