Connect with us

Politika region

Miloš Pavlović: „Novi izbori u Beogradu ako sud utvrdi da je Aleksandar Šapić izabran nezakonito“

Foto: Unsplash

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović izjavio je da će u Beogradu biti raspisani novi izbori, ako Upravni sud po žalbi te stranke utvrdi da su gradonačelnik i članovi Gradskog veća izabrani nezakonito.

„Prvo bi Vlada Srbije raspustila Skupštinu Beograda, jer gradonačelnik nije izabran u zakonskom roku od 30 dana od održavanja konstitutivne sednice gradskog parlamenta, a zatim bi predsednik Skupštine Srbije raspisao nove izbore u Beogradu, koji bi morali da budu održani u roku ne kraćem od 45 dana i ne dužem od 60 dana“, rekao je Pavlović televiziji N1.

Pavlović je podneo Upravnom sudu žalbu zbog „nezakonitog izbora“ gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća, jer za njih nije glasalo 57 gradskih odbornika, nego 47 za 10 odbornika „još nije počeo da teče mandat“.

Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Aleksandar Šapić izabran je za gradonačelnika Beograda na sednici gradskog parlamenta održanoj 20. juna.

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda pozvao je Upravni sud da što pre donese odluku po žalbi koju je podneo, iako ima zakonski rok od 30 dana od prijema žalbe.

„Apelujem na Upravni sud da shvati ozbiljnost situacije i da hitno donese odluku, jer bi odluke koje potpisuju gradonačelnik i članovi Gradskog veća bile ništave, ako se utvrdi da su izabrani nezakonito“, rekao je Pavlović.

Pavlović je najavio da će odbornička grupa Narodne stranke, vodeći računa o rokovima, Upravnom sudu podneti tužbu, a tražiće i od Vlade Srbije, odnosno Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da ukine ili poništi odluku o izboru gradonačelnika, imajući u vidu da je nezakonito izabran.

Šef odborničke grupe u Skupštini Beograda naveo je da se odbornici Narodne stranke konsultuju i sa drugim opozicionim odborničkim grupama u gradskom parlamentu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Ivica Dačić nagoveštava moguće sankcije Rusiji

Photo: Unsplash

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nagovestio je prvi put u sredu, 25. januara, da bi Beograd mogao da promeni kurs i uvede sankcije Rusiji, što je jedan od ključnih zahteva EU da Srbija napreduje u pregovorima o članstvu u EU.

U ekskluzivnom intervjuu za Euroactiv Srbija, koji prenosi RSE, Dačić je rekao da se Srbija, kandidat za EU od 2012. godine, rukovodila pre svega procenom onoga što je u njenom najboljem interesu.

„Osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i tako smo glasali u međunarodnim telima. Da li ćemo uvesti sankcije Rusiji je druga stvar. Nije pitanje vremena ili rokova, to je stvar koja se tiče naših političkih i ekonomskih interesa“, rekao je on za Euroactiv Srbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro se protivi sankcionisanju Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, često naglašavajući da Srbija svu naftu i gas uvozi iz Rusije, ali je pod sve većim pritiskom Zapada da promeni svoj stav.

U oktobru je predstavio plan od 12 milijardi evra za ulaganja u energetsku infrastrukturu tokom šest godina kako bi se diversifikovalo i obezbedilo snabdevanje energijom.

Dačić je rekao da Srbija od ruske aneksije Krima 2014. godine do sada nije pridružila zapadnim sankcijama, „jer smo procenili da to neće biti u našem interesu“.

„Ako se nešto promeni na štetu interesa Srbije, onda će i naša odluka biti prilagođena tome, jer ćemo u svakom trenutku proceniti šta je najbolja odluka za našu privredu, za naš ugled u svetu i za građane Srbije“, istakao je Dačić.

Kao još jedan znak da se narativ o Rusiji, koja se smatra tradicionalnim saveznikom Srbije, može pomerati, premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je u sredu uveče prisustvovala otvaranju Euroactiv Srbija u Beogradu, govorila je o „ruskoj agresiji na Ukrajinu“.

To je formulacija koju Srbija ranije nije koristila. Ona je takođe pohvalila EU kao najvećeg investitora i donatora u Srbiji.

Dačić je članstvo u EU proglasio „prioritetom za Srbiju“, ali je i kritikovao EU zbog odugovlačenja sa proširenjem.

„Taj narativ koji često čujemo, da bi Balkan mogao da stvori nove probleme da je unutar EU, više je izgovor, jer je EU primetila smanjenje apetita za proširenjem. To je pitanje koje evropskim političarima ne donosi glasove i zato ga marginalizuju“, kazao je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu