Povežite se sa nama

Ekonomija

Milan Đorđević: „Samo šizofreni mogu da smisle optužbu da organizujem sabotaže u EPS-u“

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Bivši predsednik sindikata radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) Milan Đorđević odbacio je tvrdnje da je organizator sabotaža u tom javnom preduzeću, i rekao da takve optužbe mogu da smisle samo „šizofreni“ ljudi.

„Pretpostavljam da te optužbe dolaze od bivšeg vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića i bivšeg predsednika sindikata ‘Kolubare’ Miodraga Rankovića“, rekao je Milan Đorđević za Betu.

Dodao je da tim „šizofrenim“ ljudima, koji su izmislili priču da on preko svojih saradnika organizuje sabotaže u EPS-u koje su izazvale havarije, treba da se odmah sudi.

Pojedini mediji su preneli da podaci iz istrage do kojih je došla Bezbednosno-informativna agencija (BIA) ukazuju da učestali požari, havarije, oštećenja, prekidi proizvodnje u srcu srpskog elektrosistema nisu nimalo slučajni i da će se posebno proveriti uloga doskorašnjeg predsednika Sindikata radnika EPS-a Milana Đorđevića.

On je smenjen u oktobru prošle godine, jer je predvodio proteste, zbog toga što radnicima EPS-a nije isporučen ugalj, koji su uplatili za ovu zimu.

Đorđević je rekao da ga do sada niko nije pozivao na saslušanje u vezi sa optužbama za sabotažu, jer ne samo, kako je dodao, da to nije mogao da učini jer nije ni mogao da uđe u EPS zato što mu je Grčić zabranio,nego ne bi ni pomislio tako nešto, jer je i sam ustupio kuću za otvaranje kopa.

„Grčić je direktni krivac za sve što se dogodilo u EPS-u, jer je uterao strah u ljude i niko ništa nije smeo da kaže, a ako je i rekao niko ih nije slušao. Bilo je upozorenja da je naišao ugalj lošeg kvaliteta, pomešan sa glinom, koja se zalepila za zidove gorionika termoblokova i u decembru prošle godine izazvala zastoj proizvodnje električne energije u termoelektrani ‘Nikola Tesla’ u Obrenovcu“, rekao je Đorđević.

Dodao je da u normalnim okolnostima ugalj ide u laboratoriju, na ispitivanje, a da se problem manje količine gline, koja ne može fizički da se otkloni sa uglja rešava tako što se doda veća količina mazuta da pospeši sagorevanje.

U decembru prošle godine, prema njegovim rečima, zbog velike količine gline na uglju to nije moglo da se reši mazutom, jer su zablokirani gorionici i zemlja je morala da se vadi da bi se ponovo potpalili.

Istakao je da je bagerista, koji je radio na odlagaču za ugalj na kopu u Lazarevcu, koji se zapalio „divan dečko“, koji nije kriv za požar, koji je verovatno izazvan velikim trenjem i visokom temperaturom na traci, zbog velike količine nataložene prljavštine.

„Kakva sabotaža, taj dečko je divan čovek. On je čak član vladajuće SNS i odbornik u Skupštini opštine Lazarevac“, rekao je Đorđević.

Havarije u EPS-u su, kako je ocenio, posledica nemara i straha kod pojedinih ljudi od dosadašnjeg v.d. direktora Milorada Grčića, koji je „uveo sistem u zlo“.

Grčić je, prema njegovim rečima, uništio i sindikat, a opsesija mu je bila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Ako ministarka nije dobro radila, zašto je nije smenila Vlada Srbije, ne može Grčić da je smeni. On je kriv što je nastala havarija u EPS-u i što je obustavljena proizvodnja struje, pa je morala da se uvozi. Struju nije uvozila ministarka Mihajlović, nego EPS“, rekao je Đorđević.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Siniša Mali: „Još jedna potvrda naših odličnih rezultata“

Objavljeno

on

Foto: Pexels

Ministar finansija Siniša Mali objavio je informaciju, kako je istakao, o još jednoj potvrdi odličnih ekonomskih rezultata naše zemlje.

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije povećao je prognozu našeg privrednog rasta za 2022. godinu na 4,9 %, čime je Srbija najbolja od svih zemalja Istočne Evrope, koje su bile deo ove analize, a zajedno sa Poljskom, koja ima isti projektovani privredni rast, objavio je ministar na svom profilu na Instagramu.

„Ponosni smo na naše rezultate i na to kako smo se izborili sa krizom izazvanom pandemijom korona virusa, a s obzirom na to sa je Srbija kumulativno, za poslednje dve godine, imala najveći privredni rast u Evropi, ne računajući Irsku, koja je sedište najvećih multinacionalnih kompanija na svetu, pa je u tom smislu neuporediva sa ostatkom kontinenta“, dodao je Mali.

I. S.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • lager

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu