Connect with us

Ekonomija

Međunarodna agencija za energetiku povećava izgleda za potražnjom nafte

Photo: Unsplash

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) revidirala je svoju prognozu o globalnoj potražnji za naftom u 2023. godini za 0,2 miliona barela na dan (b/d) u odnosu na prošli mesec na rekordnih 102 miliona b/d, podstaknuta oporavkom potražnje u Kini i više od očekivanog rasta u zemljama, koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, IEA sada, u najnovijem mesečnom izveštaju, očekuje porast potražnje za naftom za 2,2 miliona b/d širom sveta ove godine, što je revizija naviše u odnosu na rast od dva miliona b/d prognoziran u aprilu.

„Oporavak potražnje Kine nastavlja da nadmašuje očekivanja, a zemlja je u martu postavila rekord svih vremena na 16 miliona barela dnevno“, navodi Međunarodna agencija za energetiku.

Drugi najveći svetski potrošač nafte nakon Sjedinjenih Američkih Država će činiti skoro 60 % globalnog rasta u 2023. godine.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Budžet AP Vojvodine rebalansom uvećan za 8,1 milijardu dinara

Photo: Unsplash

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, više od 90 % planiranih sredstava biće usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran tim rebalansom biti veći za 90 % u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

Predsednik vojvođanske vlade istakao je i da je je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 % tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 % od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

„Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 % ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović.

Dodao je i da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 %, što je manje nego na nacionalnom nivou.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu