Med: Kod čega sve pomaže, ali oprezno – može izazvati i alergijsku reakciju
Med je po svojoj lekovitosti jedna od najvrednijih namirnica i može se preporučiti svima, bilo da je reč o zdravim ljudima kojima je važna prevencija bolesti i očuvanje zdravlja, ili ljudi kod kojih imaju određene zdravstvene probleme
Istina, postoje ljudi koji mogu biti alergični na med, ali je taj procenat izuzetno mali, kreće se i ispod 1 posto. Nije preporučljiv ni za decu mlađu od godinu dana, a i nakon toga u prehranu deteta treba ga uvoditi vrlo postepeno“, upozorava nutricionista Nikola Roca, voditelj Nutrimens Centra za prirodnu ishranu, piše 24sata.hr.
Naime, med je gusta i teška namirnica, koja kod dece sa osetljivom probavom može izazvati grčeve, pa se preporučuje izbegavati ga dok dete ne navrši godinu dana.
Osim toga, med može sadržati spore bakterije, koje kod tako male dece mogu izazvati botulizam, akutno stanje koje izazivaju otrovi iz bakterija.
S druge strane, ako dete ima alergiju na polen, može biti alergično i na med od ovih biljaka, i na med uopšte, pa ga treba malo po malo uvoditi u ishranu. Ukoliko kod deteta primetite osip, svrab na koži ili se dete žali na grčeve nakon konzumiranja meda, moguće je da je u pitanju alergijska reakcija i dobro je da se obratite pedijatru. Međutim, kod većine drugih, med deluje kao prirodna terapija i može se preporučiti za dnevni unos bez ograničenja.
– Istina je da treba voditi računa da ga konzumiramo umereno, jer je bogat šećerom i sadrži dosta kalorija. Međutim, jedan gram meda sadrži oko 4 kalorije, a jedna mala kašičica meda ima oko 5 grama, dok velika kašika može da sadrži do 20 grama meda. S obzirom da se radi o gustoj hrani koja je slatka, nutritivno veoma bogata i zasitna, u većini slučajeva posle kašičice-dve obično više ne možemo da je jedemo, pa ćemo teško preterati sa unosom kalorija samo sa medom, kaže sagovornik.
Ne treba da ga se ‘plaše’ ni dijabetičari, jer šećer, koji sadrži med dolazi u jednostavnom obliku koji naše telo može optimalno da koristi, kao hrana za mozak i druge organe, a sa drugim vrednim sastojcima svakako predstavlja bolji zaslađivač od mnogih koji se obično koriste.
Mnoge studije su već dokazale da naše telo zadržava više kalcijuma iz hrane ako se običan šećer zameni medom, a isto važi i za magnezijum. Med je koristan i za sportiste ili osobe koje su izložene teškim fizičkim naporima, jer obezbeđuje brz izvor energije na duži period, a danas je poznato da ima i snažno antioksidativno dejstvo. Samim tim, dobro je i za zdravlje krvnih sudova, odnosno kardiovaskularnog sistema.
Mnogi ljudi ne znaju da med sadrži značajnu količinu gvožđa. Osim toga, stimuliše proizvodnju hemoglobina, odnosno jača krv, pa se posebno preporučuje ženama koje zbog menstruacije gube dosta krvi jednom mesečno i mogu imati problema sa anemijom. Iz istog razloga je koristan i za hronične bolesnike kod kojih je nedostatak gvožđa jedan od pratećih simptoma bolesti, ili samo posledica iscrpljenosti organizma, kaže nutricionista Roko. U tu svrhu posebno se preporučuje smuti koji je kombinacija meda i zelenog lisnatog povrća, posebno kelja, dodaje on.
– Takvo povrće sadrži hlorofil, a u kelju je i visok udeo magnezijuma, a u kombinaciji sa medom zapravo unosite potpuno gotov hemoglobin u organizam, ističe rukovodilac Nutrimens centra.
Med je, dodaje, odličan konzervans, pa se može koristiti u kombinaciji sa nekim lekovitim namirnicama, na primer belim lukom, kurkumom, đumbirom ili cimetom, tako da, pored svih pozitivnih svojstava meda, dobro svojstva ovih hrana se takođe može bolje koristiti.
Tako, na primer, kombinacija meda i kurkume može da se koristi u prevenciji Alchajmerove bolesti. Recept je jednostavan: na primer, u jednu kašiku kurkume u prahu treba dodati 4 kašike meda i dobro promešati dok ne dobijete gustu pastu. Ovu pastu možete čuvati u frižideru nekoliko dana i koristiti kašičicu, dve dnevno, da zasladite čaj. Osim što ćete ga zasladiti, dobijate i izuzetno vredan dodatak ishrani koji je veoma lekovit. I svakako bolji izbor od nekih kapsula kurkume koje ćete kupiti, a koje sadrže i niz drugih supstanci koje nam nisu potrebne u ishrani, kaže sagovornik.
Naravno, uvek je dobro imati na umu da kvalitetan med kupujemo od proverenih proizvođača, jer se na tržištu mogu naći i lošije verzije, a ako imate problema sa varenjem nakon konzumiranja meda, nemojte zaboraviti da ga uvek treba konzumirati tako da se najpre neko vreme rastvori u ustima, i „zalijte ga“ obavezno sa malo vode ili čaja.
Ljudi koji ga teško podnose mogu to da reše i ako ga ne konzumiraju „na kašičicu“, već rastvorenog u nekoj tečnosti, čime se neće izgubiti njegova pozitivna svojstva.