Povežite se sa nama

Muzika

“Masovna sarana” Horor Bišketa snimljena na „međuslovenskom jeziku“

Objavljeno

on

“Masovo pogrebanje” je prevod i obrada pesme “Masovna sarana”, originalnog autora Gorana Biševca, poznatog iz bendova Pero Defformero, Horror Piknik i Horror Bishke.

“Medžuslovkansky jezyk” je jezik razumljiv svim slovenskim narodima bez učenja. Još od 2017. godine Međuslovenski jezik koristi se za komunikaciju između svih slovenskojezičnih područja, pa se oko njega stvorila manja, ali veoma aktivna zajednica.

Iako već postoje razni pokušaji i uspesi pjesama na ovom jeziku, ovog utorka bila je premijera prvog ozbiljnijeg posuhvata u obliku spota za pesmu “Masovo pogrebanje” u izvedbi hrvatskog autora po imenu Mito Matija.

U prevodu je učesvovalo petoro ljudi kako bi se iznašla sredina prevoda koja će biti razumljiva svim slušaocima sa prostora slovenskih jezika.

Prevod je izveo i zapisao Mito Matija u svom ličnom, mračnijemm tamburaškom stilu. Zbog vizualne i auditivne estetike spota, kao i samog teksta pesme, izvođači “Masovog pogrebanja” ubrzo su prozvani “prvi hrvatski mariachiji” ili “slovjanski mariachiji”.

Režiju spota, montažu i kameru radio je Petar Vukičević koji je ljubiteljima amaterskog filma poznat po svojoj veseloj ironiji i interesu za priče iz svakodnevnog života. Takođe, šminku, prateće vokale i drugu kameru radila je Lana Biljan.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Ethno.com festival od 30. septembra u Pančevu

Objavljeno

on

Shira Utfila / Foto: Promo (KCP)

Osamnaesto izdanje Ethno.com festivala, posvećenog savremenoj world music sceni, biće održano od 30. septembra do 2. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančevo.

Na ovogodišnjem izdanju manifestacije predstaviće se šest autora i ansambala iz Srbije, Austrije i Slovenije: Jelena Popržan, Aleksandar Jovanović Šljuka, Rođenice, Širom, Pančevački tamburaški orkestar i Shira Utfila.

Rođenice / Foto: Promo (KCP)

Prve festivalske večeri, u četvrtak 30. septembra od 20 časova u Svetosavskom domu u Pančevu, publici će se predstaviti Jelena Popržan i Aleksandar Jovanović Šljuka.

Drugo festivalsko veče održava se u petak, 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva u 20 časova, a na programu će biti koncerti sastava Rođenice iz Srbije i Širom iz Slovenije.

Širom / Foto: Promo (KCP)

Poslednjeg festivalskog dana, u subotu 2. oktobra u 20h u Dvorani kulturnog centra Pančeva, nastupiće Pančevački tamburaški orkestar i sastav Shira Utfila.

Ethno.com festival je pokrenut 2003. godine, sa idejom istraživanja i prezentovanja autorskih vizija tradicionalne muzike najznačajnijih domaćih muzičara, ali i promovisanja umetnika posvećenih izvođenju narodne muzike u njenom autohtonom obliku. Od 2013. godine ova manifestacija pravi zaokret u programskom konceptu ka savremenim strujanjima na world music sceni.

Jelena Popržan / Foto: Promo (KCP)

Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta s primarnim fokusom na stilovima Balkana, Bliskog istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim na nasleđu evropskih naroda. Festival želi da bude otvoren i senzibilan na kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije –  kažu organizatori.

Umetnički direktor festivala je violinista Filip Krumes.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Amazonija

Sponzorisano

  • lager

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu