Connect with us

Politika

Marko Đurić: „ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori, izgraditi dobar odnos sa SAD“

Photo: Unsplash

Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu „uslov svih uslova“ da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.

Đurić koji je ranije bilo direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je za televiziju Pink izjavio da ZSO nije više predmet pregovora, jer je „to u Briselu dogovoreno i potpisano“.

Godine „2013. je potpisano, a 2015. potvrđeno, kada su usvojeni principi za formiranje ZSO“, rekao je Đurić.

On je rekao da je „potpuno jasno“ da kosovski premijer Aljbin Kurti „po svaku cenu želi da izbegne razgovor o ZSO“, i da je „potpuno jasno“ da mnogi evropski partneri nisu podržavali Zajednicu, ali da je „novi momenat“ to što Sjedinjene Američke Države (SAD) danas „mnogo dalje od evropskih država idu u zalaganju i guranju ideje o ZSO“.

„Suština je da Amerika sada stavlja na sto Zajednicu i kaže: Ovo mora da se sprovede“, kazao je Đurić.

Rekao je da je „veoma važno da budemo prisutni na terenu i da kao Srbi budemo fokusirani na naš nacionalni interes i da izgradimo dobar politički odnos sa SAD“, a da pritom „ne treba da imamo iluzije da će se promeniti odnos SAD prema statusu Kosova i Metohije, ali primetili smo da se taj status sve ređe pominje“.

Đurić je rekao da ga „fascinira do koje mere se dobar deo (domaćih) političkih aktera zatrčao da se izrazi o nečemu o čemu nema širu sliku“ – o evropskom predlogu za rešavanje kosovskog problema, i pozdravio to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „odlučio da se pojavi pred poslanicima i da s poslanicima razgovara o ovoj temi“.

Đurić je rekao da je pritom „važno da ne podležemo euforiji“, i „saslušamo jedni druge“, a da „oni koji se u javnosti ponašaju smirenije, odlučnije zastupaju naše interese“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

DSK će ove sedmice objaviti stav o Statutu ZSO

Photo: Unsplash

„DSK je na sastanku Glavnog odbora ovlastio novoizabrano rukovodstvo da zauzme stav i tokom narednih dana, naime do kraja nedelje, rukovodstvo DSK će se sastati i razgovarati o nacrtu statuta“, kazao je on.

Kako je naveo, na sastanku Glavnog odbora stranke razgovaralo se i ostalim organizacionim pitanjima.

„Odlučili smo da u narednim danima i nedeljama započnemo interni konsultativni proces u izradi izborne liste poslanika DSK za naredne izbore. Nameravamo da napravimo izbornu listu mnogo ranije, što bi kandidatima dalo više vremena da se sami organizuju“, rekao je Abdidžiku.

Komentarišući poziv predsednice Kosova Vjose Osmani za sastanak sa predstavnicima opozicije o nacrtu statuta ZSO, rekao je da će učestvovati, ali da još nije dobio takav poziv.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu