Connect with us

Politika

Marko Đurić: „ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori, izgraditi dobar odnos sa SAD“

Photo: Unsplash

Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu „uslov svih uslova“ da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.

Đurić koji je ranije bilo direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je za televiziju Pink izjavio da ZSO nije više predmet pregovora, jer je „to u Briselu dogovoreno i potpisano“.

Godine „2013. je potpisano, a 2015. potvrđeno, kada su usvojeni principi za formiranje ZSO“, rekao je Đurić.

On je rekao da je „potpuno jasno“ da kosovski premijer Aljbin Kurti „po svaku cenu želi da izbegne razgovor o ZSO“, i da je „potpuno jasno“ da mnogi evropski partneri nisu podržavali Zajednicu, ali da je „novi momenat“ to što Sjedinjene Američke Države (SAD) danas „mnogo dalje od evropskih država idu u zalaganju i guranju ideje o ZSO“.

„Suština je da Amerika sada stavlja na sto Zajednicu i kaže: Ovo mora da se sprovede“, kazao je Đurić.

Rekao je da je „veoma važno da budemo prisutni na terenu i da kao Srbi budemo fokusirani na naš nacionalni interes i da izgradimo dobar politički odnos sa SAD“, a da pritom „ne treba da imamo iluzije da će se promeniti odnos SAD prema statusu Kosova i Metohije, ali primetili smo da se taj status sve ređe pominje“.

Đurić je rekao da ga „fascinira do koje mere se dobar deo (domaćih) političkih aktera zatrčao da se izrazi o nečemu o čemu nema širu sliku“ – o evropskom predlogu za rešavanje kosovskog problema, i pozdravio to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „odlučio da se pojavi pred poslanicima i da s poslanicima razgovara o ovoj temi“.

Đurić je rekao da je pritom „važno da ne podležemo euforiji“, i „saslušamo jedni druge“, a da „oni koji se u javnosti ponašaju smirenije, odlučnije zastupaju naše interese“.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Prvi test sporazuma iz Ohrida učešće Srpske liste na izborima 23. aprila

Photo: Unsplash

Prvi test sporazuma iz Ohrida, a to je da li će se Srpska lista registrovati za kosovske izbore 23. aprila, rečeno je na panelu „Ništa između-EU predlog za normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“.

Ako toga nema, nema ni sporazuma, ocenio je koordinator Radne grupe nacinalnog konventa za Evropsku uniju (NKEU) za poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

Sa njegovim stavom saglasna je i Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative, koja dodaje da je danas ključni dan.

Ako se Srpska lista, koja je rekla da neće učestvovati na izborima, ne registruje – ne možemo očekivati da se izbori uopste održe na severu Kosova, rečeno je na panelu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu