Connect with us

Investiranje

Marko Čadež: „Delegacija Srbije u Njujorku dogovarala nove projekte i investicije“

Photo: Unsplash

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je privredna delegacija Srbije proteklih dana u Njujorku, susrete na marginama Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija iskoristila za dogovore o novim, konkretnim projektima, investicijama, zajedničkim kompanijama i izvoznim poslovima sa mnogim zemljama.

„Razgovarali smo sa zvaničnicima velikog broja zemalja, od Ujedinjenih Arapskih Emirata sa kojima već tradicionalno sarađujemo, preko Saudijske Arabije sa kojom otvaramo novu eru ekonomskih odnosa, i Azerbejdžana, o njihovim ulaganjima kod nas, ali i našim, recimo, u slobodnoj zoni kod Bakua. Zatim, sa Ruandom i Somalijom, čija tržišta pružaju neslućene mogućnosti za plasman proizvoda svih grana naše privrede“, istakao je Čadež, objavila je PKS.

Delegaciji Srbije, kako je istakao, pružila se fantastična prilika za bilateralne susrete i razgovore o konkretnim poslovima, posebno sa Azerbejdžanom.

„Sa predstavnicima Azerbejdžana razmotrili smo veoma konkretne investicije u Srbiji, a ova zemlja je spremna da pomogne naša ulaganja u azerbejdžansku privredu i ceo tamošnji region.

Veoma zanimljivu ponudu smo dobili kada je u pitanju jedna slobodna zona kod Bakua, gde možemo da realizujemo projekte veoma brzo, u prvoj polovini sledeće godine“, precizirao je Čadež.

Kako je dodao, sa predstavnicima Ruande i Somalije razgovaralo se o mogućem izvoz proizvoda iz Srbije, posebno poljoprivredno-prehrambenih, dok je veliki izvozni potencijal prepoznat i u domaćem sektoru poljoprivredne mehanizacije, tekstila, električnih uređaja.

Čadež je istakao da je veliki broj zemalja Afrike i Srednje Azije, otvoren za saradnju sa Srbijom, dok sa Saudijskom Arabijom „otvaramo novu eru naših ekonomskih odnosa“.

„Srbija će imati itekako dobru poziciju za svoje kompanije i u Saudijskoj Arabiji. Do kraja godine je planiramo poseta velike privredne delegacije Rijadu i otvaranje regionalne kancelarije srpske privrede u toj zemlji“, rekao je predsednik PKS.

Naveo je da je na sastanku sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata bilo reči o novim zajedničkim projektima u inovativnom zdravstvu, što smatra velikom šansom za Srbiju.

„Moj tim u Beogradu već radi na organizaciji sastanaka, konkretnih događaja i poseta privrednih delegacija Beogradu i Srbiji, kao i naših tim zemljama. Fantastična prilika nam se pružila i sada treba da je iskoristimo“, poručio je Čadež.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Aleksandar Vučić: „Od 94 miliona evra za gasovod Srbija-Bugarska, 50 miliona je poklon Evropske unije“

Photo: Unsplash

Vučić je za televiziju Pink rekao da je ostatak, oko 20 miliona evra, finansiran iz republičkog budžeta.

Kako je istakao, povezivanje preko interkonektora sa Bugarskom obezbediće dodatni gas za Srbiju, a preko njega će biti moguće zakupiti i deo azerbejžanskog gasa, kao i gas iz Aleksandropolisa.

„Biće veća mogućnost dobijanja gasa sa teritorije Bugarske, Grčke i drugih zemalja. To će omogućiti sigurnost u snabdevanju i bolje cene“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sutra, nakon puštanja u rad gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, biti izveden prikaz sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica, kojima će prisustvovati predstavnici iz Bugarske i Azerbejdžana.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu