Connect with us

Politika

Marija Zaharova: „U Ohridu se ništa nije promenilo, o statusu srpske pokrajine samo u SB UN“

Photo: Unsplash

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je za RT Balkan da i posle razgovora Beograda i Prištine u Ohridu međunarodno-pravni status Kosova i Metohije ostaje isti.

Rezolucija 1244 mora da se poštuje, a ona ne predviđa članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, istakla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova.

„Savet bezbednosti UN je jedini organ koji je ovlašćen da razmatra status autonomne srpske pokrajine. Po tom pitanju nikakva nova odluka nije doneta. Kosmet je i dalje neodvojivi deo Srbije. Blisko sarađujemo sa srpskim partnerima u odbrani legitimnih prava i interesa Beograda u multilateralnim strukturama. Rezolucija 1244 ne predviđa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama“, rekla je Zaharova za RT Balkan odgovarajući na pitanje kako Moskva komentariše ishod razgovora u Ohridu.

Ova oblast, precizirala je Zaharova, može da se priključi samo različitim regionalnim formatima o kojima su strane postigle saglasnost, i na osnovu pomenute rezolucije Saveta bezbednosti.

Na pitanje u vezi sa nedavnom zajedničkom izjavom ruskog i kineskog predsednika Vladimira Putina i Si Đinpinga, u kojoj je bilo reči o nizu regiona širom sveta – da li je bilo pomena o Balkanskom poluostrvu – Zaharova je rekla da nema tako detaljne informacije, ali je iznela principijelan stav Moskve da Rusija i Kina blisko sarađuju po svim aktuelnim pitanjima spoljne politike u okviru mehanizma redovnih spoljnopolitičkih konsultacija.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu