Connect with us

Politika

Ljilja Kusari: „Nemamo sukoba sa SAD u vezi sa ZSO, ona se ne može formirati bez Vlade“

Photo: Unsplash

Šefica poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja rekla je da Vlada Kosova nije u sukobu sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom (ZSO).

„Vlada Republike Kosovo nije u sukobu sa Sjedinjenim Američkim Državama i nikada nije bila. Možda imamo različita mišljenja u odnosu na proces dijaloga i dnevni red“, rekla je ona novinarima nakon sednice Predsedništva Skupštine Kosova.

U vezi sa za sutra zakazanim sastankom u ambasadi SAD o ZSO, na koju nije pozvan premijer Kosova Aljbin Kurti, Kusari Ljilja je rekla da su iz ambasade pozvani pojedini ministri za koje se smatra da mogu da doprinesu raspravi.

Takođe je odbacila kritike da na raspravi neće biti predstavnika vlasti, ponovivši da „ima dovoljno ministara i predstavnika kabineta visokih zvaničnika koji su pozvani da razgovaraju“.

Kazala je da se ZSO ne može formirati bez saglasnosti Vlade.

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da će naći alternativne partnere u slučaju da Vlada ne formira Asocijaciju.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti otkazali susret u Bratislavi – hitno se dogovara novi

Photo: Unsplash

Kako saznaje RSE iz diplomatskih izvora, Lajčak će pokušati da organizuje susret Vučića i Kurtija u Bratislavi. Međutim, ovi izvori upozoravaju da bez obzira na volju evropskih posrednika, male su šanse za sastanak jer strane nisu spremne za to.

Lajčak, Vučić i Kurti bi trebalo ovih dana da budu u Bratislavi na forumu think-tank organizacije GLOBSEC koji se održava između 29. i 31. maja.

Vučić i Kurti su predviđeni kao panelisti u odvojenim nastupima i smatra se da bi to bila dobra prilika da se održi vanredan sastanak na najvišem političkom nivou, u svetlu novonastalih tenzija na severu Kosova.

Prema pisanju RSE, Borelj je potvrdio da radi na organizovanju hitnog susreta Vučića i Kurtija.

Iz nezvaničnih izvora saznaje se da i Borelj namerava da otputuje u Bratislavu, ako Vučić i Kurti potvrde učešće na vanrednom sastanku u okviru dijaloga koji nastoji da organizuje Lajčak.

Iz Vlade Kosova su za RSE, međutim, rekli da Kurtijevo učešće na ovoj konferenciji u Slovačkoj „može biti otkazano“.

„Planirano je da (Kurti) ode. Ali, zbog dešavanja u zemlji, učešće je odloženo. Još nije definitivno da li će učestvovati ili ne“, saopštila je Vlada Kosova.

Susret je planiran za sredu, 31. maj, a kako navodi više evropskih izvora, Lajčak ima podršku država članica EU za ovu ideju, jer bi sastanak služio da doprinese smanjenju tenzija na severu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu