Povežite se sa nama

Srbija

LICENCIRANA INOVACIJA SA UNIVERZITETA U BEOGRADU – Dr Anđelković otkrio novi antiviralni agens

Objavljeno

on

Pixabay

Centar za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu još jednom je ukazao na značaj komercijalizacije novih tehnologija i potencijale koje imaju inovacije istraživača. Potpisana je licenca za inovaciju dr Uroša Anđelkovića, naučnog saradnika na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu.

Dr Anđelković je otkrio novi antiviralni agens, u saradnji sa međunarodnim timom istraživača sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakulteta za hemiju i hemijsku tehnologiju Univerziteta u Ljubljani, Univerzitetske klinike u Ulmu, Univerziteta Crne Gore i Instituta Jožef Stefan u Ljubljani.

Antiviralni agens je novi, izolovani, prečišćeni protein za koji je ustanovljeno da poseduje snažnu antiviralnu aktivnost. Antiviralna aktivnost potvrđena je na virusima HIV-1, HSV-1 i HSV-2, Influenza A i SARS-CoV-2. Smatra se da terapeutski koncept zasnovan na novootkrivenom proteinu ima prednosti u borbi protiv virusa koji poseduju omotač. U odnosu na antiviralne agense male organske molekule i vakcine prednosti su što virus zadržava van ćelija, ne može izazvati selekciju opasnijih sojeva virusa, odsustvu izraženih neželjenih efekata, primeni koja nije invazivna (ne zahteva iglu). Prednosti u odnosu na poznate proteine istog mehanizma antiviralnog delovanja identifikovane su u visokoj stabilnosti u alkalnim uslovima, odsustvu citotoksičnosti i mitogenog dejstva u opsegu terapijskih koncentracija. U istraživanju je dejstvo na druge viruse, mikroorganizme i tumorske ćelije. Razvija se primena ovog molekula za in vitro i in vivo uklanjanje virusa i navođenje terapeutika, proizvodnji virusa, biohemijskoj analitici i istraživanjima.

Novi antiviralni agens može značajno doprineti zaštiti protiv virusa iz navedenih grupa i pomeriti granice farmaceutske i biotehnološke industrije.

Otkriće je rezultat vizije i kontinuiranog rada na tematici koju je pre više od 35 godina postavio na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu akademik Miroslav Gašić, nastavio prof. dr Dušan Sladić i druge vođe projekata, sledili brojni saradnici uključujući mr Ivanu Vukašinović i dr Uroša Anđelkovića.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

„Srbijagas“ usvojio Predlog Programa poslovanja za 2022. godinu

Objavljeno

on

Foto: Pexels

U Novom Sadu je održana Konstitutivna sednica Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Srbijagas“ u novom sastavu.

Nakon što je Vlada Republike Srbije krajem oktobra donela Rešenje o imenovanju predsednika i članova Nadzornog odbora Srbijagasa, u novom sazivu NO sada su: prof. dr Muamer Redžović, predsednik NO i članovi: Vesna Rakočević, Dejan Milijanović, Goran Medaković i Veljko Milošević.

Na sednici, kojoj su prisustvovali v.d. pomoćnika ministarke rudarstva i energetike Raša Kojčić, kao i generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović sa članovima menadžmenta, usvojen je Predlog Programa poslovanja JP „Srbijagas“ Novi Sad za 2022. godinu, koji je sačinjen na osnovu svih važećih zakonskih propisa i smernica i koji sadrži osnovne projekcije poslovnih pokazatelja za iduću godinu, među kojima su: veći fizički obim prometa prirodnog gasa, visok procenat naplate tekućih potraživanja, dalju racionalizaciju troškova u skladu sa Smernicama Vlade Republike Srbije, nastavak investicionih i razvojnih ulaganja, a sve u cilju postizanja planiranog pozitivnog finansijskog rezultata i povećanja neto dobiti i u idućoj godini.

Tekst Programa poslovanja za 2022. godinu biće dostavljen, putem Ministarstva rudarstva i energetike, Vladi Republike Srbije na saglasnost.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • AUTOkm -proveri svoju kilometrzu

Sponzorisano

  • lager

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu