Connect with us

Politika

Kurt Volker: „Srbija iz invazije na Ukrajinu da izvuče zaključak da je Rusija veoma opasan prijatelj“

Foto: Unsplash

Ruska invazija na Ukrajinu pokazala je da model vojne neutralnosti u Evropi više nije održiv, izjavio je bivši američki ambasador pri NATO Kurt Volker i izrazio nadu da će Beograd izvući zaključak iz invazije na Ukrajinu, da je Moskva „veoma opasan prijatelj“.

U intervjuu za Glas Amerike (VOA), američki diplomata je rekao da je odluka Švedske i Finske da postanu članice NATO značajna iz više razloga.

„Prvo, to je očigledno reakcija na rusku brutalnu invaziju na Ukrajinu… Obe zemlje su zaključile da sa Putinovom Rusijom, koja je spremna da napadne svoje susede i počini neopisiva zverstva, više nije bezbedno biti neutralna zemlja i da morate biti deo većeg saveza“, rekao je Volker.

Drugo, kako je rekao, to pojašnjava da u Evropi jasno da zemlje koje su do sada bile izostavljene, one „u sivoj zoni“- Ukrajina, Gruzija i Moldavija, neke na Balkanu, sebe ne mogu smatrati bezbednim bez NATO.

Na pitanje kakvu poruku šalje članstvo Finske i Švedske Srbiji koja i dalje pokušava da održi dobre odnose sa Moskvom, Volker je rekao da se nada se da će Srbija iz čitavog ovog iskustva izvući zaključak da je Rusija veoma opasan prijatelj.

„Nije (Rusija) tako moćna kao što mislite. Mnogo je agresivnija i nasilnija nego što mislite i svrstavanje sa Rusijom neće doneti ništa dobro Srbiji… Ako Srbija želi da bude uspešna, moderna, prosperitetna demokratija, jedini put napred je da bude deo kluba modernih, uspešnih i prosperitetnih demokratija koje slede ista pravila i paze jedna na drugu“, naveo je Volker.

Upitan da li može da se prevaziđe tursko protivljenje članstvu Finske i Švedske, Volker je rekao da Ankara ima „fer argumente“, ali da misli da se nakon razgovora može prevazići protivljenje i da „to neće biti konačna blokada“.

Volker je izrazio uverenje da će Ukrajina na kraju takođe postati članica NATO.

„Mislim da će, po završetku rata, svi morati da iznova razmotre eliminisanje ovih sivih zona, kada je riječ o Ukrajini, Moldaviji, Gruziji i drugima na Balkanu. Ne bi više trebalo da bude zemalja bez kolektivnog osećaja bezbednosti“, rekao je bivši američki ambasador pri NATO.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika region

Aleksandar Šapić: „Pitanje energenata rešavaće se na nacionalnom nivou, ali Beograd mora da ima sistem da odgovori“

Foto: Unsplash

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kazao je da će se pitanje energenata rešavati na nacionalnom nivou, ali da grad mora da ima spreman sistem, da uradi sve da se kriza što manje oseti.

Šapić je za list Kurir kazao da je najvažnije da Gradska uprava uradi sve, kako bi građani krizu što manje osetili.

„To ne znači da nećemo raditi i druge važne stvari u gradu, ali ovo će biti prioritet“, rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, gradnja metroa u glavnom gradu nije samo beogradski, već i državni projekat i izrazio nadu da kriza uzrokovana ratom u Ukrajini neće usporiti gradnju metroa.

„Metro nije samo gradski projekat, već i državni. Projekat od nacionalnog značaja u koji svi moramo da budemo uključeni, od predsednika države do lokalne samouprave“, ocenio je Šapić.

On je dodao da će najvažniji infrastrukturni projekti u Beogradu, pored metroa, biti obilaznica oko Beograda, izgradnja kanalizacione mreže, tunela, mostova i parkova, sportskih terena i novih bulevara.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu