Connect with us

Magazin

Kućne biljke kojima nije potrebno mnogo svetlosti

Pixabay

Postoji zaista mnogo vrsta biljaka koje mogu da rastu u kućnim uslovima. Zahvaljujući toj činjenici moguće je sa lakoćom oživeti svaki usnuli enterijer. Ove vrste biljaka su odlične za sve one koji žele da osveže atmosferu u kancelariji ili svom domu, čak iako u tim prostorijama nema dovoljno svetlosti.

Mogu se razvijati u prostorijama gde ima malo ili gde nema uopšte sunčeve svetlosti. Lepota ovih biljaka ne leži u njihovim cvetovima, već u listovima koji imaju istu količinu lepote.

Kalateja

Šareni listovi čine ovu biljku odličnom dekoracijom za bilo koju sobu, ali treba imati na umu da ne uspeva kada je izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. Kalateja obožava tamna mesta.

Difenbahija

Prigušeno svetlo je nabolje za ovu biljku, a najbolje je da je držite iza zavese. Biljka izgleda posebno lepo u proleće i leto, kada joj se pojave svetli i nežni listovi.

Dracena

Ova biljka će vam predstavljati poseban komad tropike u vašoj kancelariji. Ne voli direktnu sunčevu svetlost, pa držite biljku što dalje od nje.

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan je biljka skromnog izgleda, pa je zbog toga toliko i popularna. Može da izdrži dugo bez sunčeve svetlosti, a istovremeno čisti i vazduh.

Kućna sreća (Soleirolia)

Biljka sa malecnim, nežnim listovima može izgledati prelepo u visećim saksijama i u saksijama pored visokih biljaka. Ali, potrebno je izbegavati je pored niskih, jer ih soleirolia može ubiti. Za održavanje joj je potrebno često zalivanje i prskanje vodom.

Paprat

Poznato je više od 2.000 vrsta paprati koje se mogu gajiti kod kuće. Ova tropska biljka je spremna za život u senci, ali joj ne prija suv vazduh. Zahteva često prskanje listova vodom, pogotovo tokom letnjeg perioda.

Filodendron

Omiljena biljka mnogih baštovana. Savršeno joj prija senka i uz to dobro čisti vazduh. Potrebno joj je povremeno skraćivanje, jer raste mnogo u visinu.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Koju će titulu imati Kamila ako nadživi Čarlsa?

Photo: Unsplash

Početkom ovog meseca u Londonu su krunisani Čarls i Kamila. Od dana krunisanja, Kamila više ne koristi titulu kraljice supruge i postala je samo – kraljica.

Mnoge je zanimalo šta će se dogoditi sa Kamilom i njenom titulom ako nadživi supruga Čarlsa i dočeka dan da njen posinak Vilijam dođe na britanski presto. Budući da Kamila u tom slučaju neće biti majka kralja, ona neće moći da nosi titulu kraljice majke, koju je nosila majka Elizabete II., takođe Elizabeta.

U scenariju u kojem bi Čarls umro pre svoje supruge, Vilijam bi istog trenutka postao kralj, a njegova maćeha Kamila bi dobila titulu Queen Dowager, odnosno kraljice udovice.

Sve udovice kraljeva imale su status kraljice udovice, ali budući da je većina njih bila majka kralja koji je presto dobio nakon smrti oca, titula se nije koristila još od 19. veka i kraljice Adelaide, koja je bila udovica Vilijama IV. Titulu je nosila za vreme vladavine kraljice Viktorije, koja je na prestolu nasledila svog strica.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu