Connect with us

Aktuelno

Krijumčarima migranata pravosnažno po tri godine zatvora

Pixabay

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu Specijalnog suda kojom su Rasim Habibović i Sibela Bronja Habibović osuđeni na po tri godine zatvora zbog krivičnih dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Ponovna presuda Apelacionog suda je doneta nakon što je Vrhovni kasacioni sud u februaru 2022. godine usvojio kao osnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenih i ukinuo pravnosnažnu presudu Apelacionog suda, objavljeno je na sajt tog suda.

Istom odlukom su odbijene sve žalbe branilaca okrivljenih i potvrđena je prvostepena presuda. Osuđenima su trajno oduzeti telefoni i 2.080 američkih dolara.

Oni su oglašeni krivim jer su od maja pa do druge polovine avgusta 2008. godine, na teritoriji Srbije i to Tutina, Novog Pazara i Beograda, kao i na teritoriji Crne Gore, postali pripadnici organizovane kriminalne grupe na čijem čelu je bio crnogorski državljanin Suad DŽudžević.

Džudžević, protiv koga se postupak vodi pred tamošnjim pravosudnim organima je grupu organizovao sa, sada osuđenim Musom Ahmadžajom i još nekoliko neidentifikovanih osoba, na teritoriji Crne Gore.

Ahmadžaja je sačinio plan delovanja organizovane kriminalne grupe, da za iznos, ne manji od 300 američkih dolara po migrantu, omoguće nedozvoljen prelazak granice Srbije i Crne Gore, prebacivanje i njihov prihvat na teritoriji Srbije, nedozvoljeni tranzit i smeštaj na području Tutina, a potom i za tranzit od Tutina preko Novog Pazara do Beograda i privremeni smeštaj na području grada Beograda u cilju njihovog daljeg nedozvoljenog tranzita ka zemljama Zapadne Evrope.

Stečenu protivpravnu imovinsku korist osuđeni Ahmadžaja je kao organizator delio sa Habibovićima, u zavisnosti od njihovog zadatka.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Netflix počeo primenu strožih mera za deljenje lozinke na svom najvećem tržištu

Unsplash

Netflix je u Americi, na svom najvećem tržištu, konačno započeo naplatu deljenja lozinke sa korisnicima koji nisu članovi domaćinstva pretplatnika. Striming servis je omogućio pretplatnicima koji su na standardnim i premijum paketima, a koje plaćaju 15,5 odnosno 20 USD mesečno, da imaju jednu osobu sa kojom mogu da dele šifru i izvan svoje kuće i to po ceni od 8 USD za mesec dana.

To je samo 2 USD jeftinija opcija u odnosu na to da korisnik odabere osnovni paket ove kompanije.

Iako još nije objavljeno kako će Netflix uspevati da prepozna identitet korisnika ili naloga, iz kompanije kažu da će i dalje svi članovi domaćinstva koji su pretplaćeni moći da strimuju serije i filmove bez obzira na to gde se nalaze.

Procenjuje se da je poslednjih godina više od 100 miliona ljudi širom sveta koristilo lozinku koju su sa njima podelili prijatelji ili članovi porodice, a da nisu morali da plate. Kompanija ima inače 232,5 miliona pretplatnika iz celog sveta koji najviše doprinose prihodima platforme koji su prošle godine dostigli 32 mlrd USD.

Slab rast broja pretplatnika u poslednjoj godini, kao i gubitak starih, naveo je kompaniju da promeni raniju praksu i privoli one koji su njihove usluge besplatno koristili, da počnu da plaćaju.

Sprečavanje deljenja lozinke najpre je počelo u Kanadi, Novom Zelandu, Portugalu i Španiji, a zatim i u Latinskoj Americi.

Pored toga, pre nego što su primenili još strože mere, najavili su i opciju prebacivanja profila, kako bi i oni korisnici koji su do sada gledali preko tuđih lozinki, mogli da sačuvaju dosadašnju istoriju pregleda.

Netflix je takođe ponudio i jeftiniji paket, koji košta 7 USD mesečno, ali koji podrazumeva da se tokom serija i filmova koje korisnici gledaju, prikazuju i reklame. Od tada su dobili još devet miliona pretplatnika, od kojih se nisu svi opredelili za jeftiniji plan, piše Euronews.

Neka se spreme Britanci

Netflix je takođe kontaktirao korisnike u Velikoj Britaniji, kojih ima oko 15 miliona i obavestio ih da će uskoro i oni ostati bez opcije deljenja lozinke. U mejlu koji su pretplatnici dobili, stoji da im se savetuje da radi dodatne sigurnosti, promene lozinku.

Srbija još nije na spisku zemalja u kojima počinje naplata ove usluge, ali je pitanje trenutka kada će se plan i ovde realizovati. Inače, Netflix je za neke zemlje, uključujući i Srbiju, ažurirao cene pretplate za svoje postojeće pakete, pa tako Basic paket sada košta 4,99 EUR (ranija cena je iznosila 7,99 EUR), Standard paket košta 7,99 EUR (ranija cena je bila 9,99 EUR), dok Premium paket sada košta 9,99 EUR (stara cena 11,99 EUR).

Prema pisanju Wall Street Journal, cene su niže i u nekim zemljama na Bliskom istoku, u subsaharskoj Africi, Latinskoj Americi i Aziji.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu