Connect with us

Politika region

Kraj sednice Skupštine koju je opozicija blokirala – sutra nastavak

Photo: Unsplash

Završeno je današnje zasedanje Skupštine Srbije, na kojoj je opozicija opstruisala rad prilikom rasprave o rebalansu budžeta. Poslanici opozicije ustali su sa svojih mesta, i uz zvižduke i vikanje počeli najavljenu blokadu.

Tok sednice izgledao je ovako:

Vladimir Orlić, predsednik parlamenta, ponavlja da opozicija ne da penzionerima da dobiju povećanje penzija, ni majkama da dobiju novac za svoju decu.

Inače, ovu rečenicu Orlić je ponovio nekoliko desetina puta tokom sednice.

Poslanici desne opozicije drže plakate – Kosovo je Srbija, dok je proevropski deo zauzima prostor ispred govornice.

Takođe, opozicija drži plakate – Odgovornost Gašića; Odgovornost Vulina; Ispunite zahteve, Smena REM-a, Stop rijalitiju, kao i – Smena rukovodstva RTS.

Uprkos zvižducima poslanika opozciije, premijerka Ana Brnabić govori o prvoj tački dnevnog reda – rebalansu budžeta.

Zabela, Zabela, napolje, napolje…

Deo opozicije uzvikuje: „Zabela, Zabela, napolje, napolje“.

Poslanici vladajuće SNS ponašaju se kao da se blokada ne događa.

Skupštinsko obezbeđenje isprečilo se između poslanika opozicije i štiti članove vlade i premijerku, prisutne na sednici parlamenta.

Premijerka viče i poziva opoziciju da bude glasnija, ali dodaje da će vlast biti jača i da će jače da se bori za bolju i uspešniju Srbiju.

Vladimir Orlić ponavlja „po stoti put“ da opozicija sprečava da penzioneri dobiju povećanje penzija, a majke dodatak za decu

Prisutni članovi vlade tapšu premijerki na ove reči.

Nakon što je premijerka završila svoje izlaganje, Orlić je rekao da je ovo bruka i sramota šta se dešava u Skupštini i da nikad to nije viđeno. On poimence proziva poslanike opozicije šta rade.

„Svi vi koji duvate u pištaljke i Srđan Milivojević su protiv toga da penzioneri dobiju povećanje penzije. Marinika Tepić udara u klupu. Lazoviću, jel vam drago što nema povećanja penzija. Jel se tako ponaša narodni poslanik“, priča Orlić.

Poslanici DS i Zajedno ometaju samostalnog poslanika Jahju Fehratovića da govori.

Ovo što sada radite Jovanoviću i Novakovića je fizičko nasilje, siledžije najobičnije, ko ste vi da gurate ili tučete druge poslanike, Zelenoviću – optužio je Orlić opoziciju za fizičko nasilje, dok kamere RTS drže kadar na članovima Vllade, a ne na dešavanjima unutar sale.

Tako da javnost ne može svedoči o tome šta se zaista događa već samo da čuje interpretaciju predsednika Skupštine.

Stigla vest u Skupštinu da je Srbija pobedila Litvaniju

U sred blokade stigla je vest o pobedi košarke repzentacije Srbije nad Litvanija na Svetskom prvenstvu, u Manili, što su članovi Vlade pozdravili aplauzom, nakon koje je Orlić odmah nastavio da vređa opoziciju pitajući da li zvižde reprezentaciji.

Nekada opozicionar sada ljubitelj lika i dela Aleksandra Vučića, Dejan Bulatović, poziva vlast da podigne cenzus na pet odsto i da više neće imati oakvih problema. Dok on govori poslanici opozicije su se okupili oko njega i zvižde mu u lice i papirima pokušavaju da sakriju njegovo lice od kamera.

Zanimljivo je da predsedavajući, iako sve vreme tvrdi da je opozicija nasilna, nije izrekao nijednu opomenu poslanicima opozicije.

Iako su se poslanici opozicije prijavili da govore na sednici i iako su podneli amandmane na predloge zakona, poslanici odbijaju da uzmu reč.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Miroslav Aleksić traži od tužilaštva da proveri navode o korupciji pri izgradnji autoputa Ruma-Šabac-Loznica

Photo: Pexels

Aleksić je pozvao tužilaštvo da utvrdi da li su tačni navodi iz pisma da je azerbejdžanska kompanija Azvirt, koja je angažovana na izgradnji tog autoputa, dala osam miliona evra Srpskoj naprednoj stranci (SNS) preko nekadašnjeg direktora Koridora Srbije Dmitra Đurovića.

„Papić je bio bliski saradnik Nebojše Stefanovića i u pismu govori o problemima koje je imao sa Zvonkom Veselinovićem i Sinišom Malim. Govori kako je dobijao pretnje od Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena sa Kosova i Metohije koji se bavi putnom infrastrukturom“, kazao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ na izborima 17. decembra ocenio je da ti navodi „moraju biti provereni“.

„Zaslužuju odgovore tužilaštva i institucija ako ih još imamo jer sve vreme ćute i u službi su režima. Da li zato Srbija danas duguje 36 milijardi evra jer najveći deo tog novca je otišao na putnu infrastrukturu? Da li građani mogu da očekuju da će se nastaviti pljačka ako ova vlast ostane i posle 17. decembra“, upitao je Aleksić.

On je upozorio da po stepenu korupcije u Evropi, Srbija deli drugo i treće sa Albanijom što je po njegovim rečima, rezultat slabljenja vladavine prava i jačanja autokratije u Srbiji prethodnih 11 godina.

„Po podacima organizacije Transparensi Internešnl, Srbija u poslednjih šest godina u kontinuitetu nazaduje u borbi protiv korupcije i od 180 zemalja u svetu nalazi se na 101. mestu. Nema institucije koja se danas bavi borbom protiv korupcije u Srbiji, pravosuđe je razoreno što potvrdjuje da je vlast generator korupcije“, naveo je Aleksić.

Dodao je da je „po pravilu, svaki projekat u Srbiji ugovoren bez tendera, bez javnih nabavki i po netransparentnim procedurama“ navodeći kao primer Moravski koridor.

„Po projektnoj dokumentaciji Saobraćajnog instituta CIP 2012. godine vredeo je 480 miliona evra a ponuda koju je Srbija tada dobila za 110 kilometara autoputa iznosila je 500 miliona evra. Šest godina kasnije tadašnja ministarka Zorana Mihajlović potpisuje novi ugovor na 800 miliona evra a danas će građani za izgradnju tog koridora platiti tri kredita u iznosu od 1,6 milijardi evra. To je 14,5 miliona evra po kilometru, što nigde ne postoji posebno kad je reč u ravničarskom predelu“, rekao je Aleksić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu