Connect with us

Kultura

Kragujevački Teatar najavio novu sezonu

Foto: Pixabay

U sledećoj pozorišnoj sezoni u Teatru iz Kragujevca realizovaće se tri koprodukcije i to po prvi put sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada.

U pitanju je tekst Joakima Vujića „Slepi miš”, zatim sa Festivalom „Ćirilica” iz Budve, praizvedbi koja govori o životu Jelene Anžujske autorke Jelene Kajgo.

Tokom pozorišne 2023/24 planirana je i koprodukcija sa Kraljevačkim pozorištem sa kojim već postoji uspešna saradnja.

Početkom aprila 2024. godine uz podršku gradskog pozorišta iz Bjalsko Bjala u Poljskoj otpočeće se priprema prvog mjuzikla u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra, u režiji proslavljenog poljskog glumca i reditelja Vitolda Mazurkjeviča.

Pored novina u delu produkcuje Teatar nastoji da svoj rad prikaže i van Kragujevca, pa će do kraja godine, po rečima direktora Kneževića, ansambl KST-a učestvovati na šest pozorišnih festivala: „Bucini dani” u Aleksandrovcu, Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu, na „Danima Mije Aleksića” u Gornjem Milanovcu, Festivalu pobednika festivala u Rakovici i na festivalu „Zlatna vila” u Prijedoru, kao i na Međunardonom festivalu „ Ceo svet – teatar” u Nižnjem Novgorodu u Rusiji.

Do kraja 2023. godine dogovorena su i gostovanja u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, kao i gostovanje u Francuskoj.

Direktor Mladen Knežević istakao je i angažovanje pet glumaca mlađih od 30 godina čijim angažovanjem je pozorište značajno proširilo svoj ansambal.

Na kraju svog obraćanja direktor Knežević je istakao veliku podršku Grada Kragujevca bez čije pomoći svi predstavljeni rezultati ne bi bili ostvareni.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

U Železničkom muzeju otvorena izložba o formiranju muzejskog fonda

Foto: Pixabay

U Galeriji Železničkog muzeja otvorena je izložba „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“, autorke Ivane Radojević Bošković, dipl. istoričara i kustosa.

„Izložbom „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“ predstavljamo proces formiranja muzejskog fonda, u kojem su učestvovali železničari širom Jugoslavije, od prvih izložbi, odnosno prvih izlaganja baštine jugoslovenskih železnica javnosti. Prikazujemo osnivanje Železničkog muzeja 1. februara 1950. godine, kao i radove na obezbeđenju i rekonstrukciji muzejskog prostora. Posebno su izloženi segmenti sa Prve stalne postavke „Kroz istoriju jugoslovenskih železnica“, kojom je Muzej 30. aprila 1953. godine otvoren za širu javnost“, rekla je autorka izložbe.

Prikazane fotografije i izloženi eksponati svedoče o izgradnji jugoslovenskih železnica, radu i životu železničara, arhitekturi železničkih stanica. U Galeriji su postavljena i dela umetnika kojima je železnica bila inspiracija.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu