Connect with us

Investiranje

Kragujevac: „U Fijat stigla nova oprema za proizvodnju električnih automobila“

Photo: Unsplash

U pitanju su roboti namenjeni proizvodnji električnih automobila, a po Đorđevićevim rečima, u toku je njihovo instaliranje.

Na pristigloj opremi prvo će se proizvoditi delovi za Stelantisovu fabriku u Slovačkoj, a očekuje se da još jedan kontigent opreme stigne naredne godine, kako bi sve bilo spremno da 2024. započne proizvodnja električnih automobila u Kragujevcu.

Zanimljivo je da je vest o instaliranju nove opreme u halama u Kragujevcu stigla samo dan pošto je N1 objavio da je država Fijatu dala milijardu evra.

Prema navodima, država je samo u 2020. godini, na ime subvencija i dotacija, uplatila Fijatu 20 miliona, a u 2021. godini 14 miliona evra.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

MK i Fintel grade još 28 vetroturbina kapaciteta 110 megavata

Photo: Unsplash

Za preferiranog dobavljača vetroturbina za projekte vetroparkova Košava faza II, Kula 2 i Ram, koje zajednički realizuju kompanije Fintel Energija i MK Grupa, kao i za projekte Kula 3 i Kula 4, koje izvodi Fintel Energija, izabrana je kompanija Zhejiang Windey Co. LTD, objavila je MK Grupa.

Ugovor, kako je precizirano, uključuje nabavku 28 vetroturbina ukupnog kapaciteta 110 megavata.

Ističe se da je to i desetogodišnji ugovor o servisiranju i održavanju, čime je otpočela realizacija ovih pet novih projekata zelene energije na teritoriji Srbije.

Generalni direktor MK grupe Mihailo Janković naveo je da projekti obnovljivih izvora energije, koje razvija MK imaju ukupan kapacitet od 1 gigavat.

„Zaključenje ovog ugovora je još jedna potvrda da naša kompanija OIE dugoročno vidi kao strateški važnu oblast u koju će nastaviti da ulaže. Na taj način istovremeno pružamo snažnu podršku Vladi Srbije u ostvarenju cilja da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40 odsto“, izjavio je Janković.

Fintel i MK grupa su do sada u partnerstvu izgradile tri vetroparka u Vojvodini – Kula, La Piccolina i Košava, ukupnog kapaciteta blizu 90 megavata, u koja je uloženo 150 miliona evra.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu