Connect with us

Politika

Kosovski ministar: „ZSO može da se formira, ali će propasti pred Ustavnim sudom“

Photo: Unsplash

Kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Čeku izjavio je da je moguće formirati Zajednicu srpskih opština koja se traži u Aneksu implementacije dogovora sa Srbijom, ali da će ona odmah ići na razmatranje pred Ustavni sud, gde će ponovo propasti.

Čeku je za prištinske medije rekao da šta god da se formira, ako ne prođe test Ustavnog suda, propašće.

„Ne mislim da već imamo iskristalisani model kako da realizujemo tu obavezu koju imamo, ali to je već deo ovog sporazuma kao jedina odredba za srpsku zajednicu koja živi na Kosovu“, kazao je Čeku.

Prema njegovim rečima, osnovni principi koje je i kosovski premijer Aljbin Kurti naglasio su Ustav Kosova i mišljenje Ustava o sporazumu iz 2015.

„Možda se ne pominje ni Ustav ni odluka Ustavnog suda koja kaže da 23 člana nisu u skladu s Ustavom, ali oni su nepremostive realnosti. Ovde može da se napravi nova zajednica, ali ona sutra ipak neće proći test Ustavnog suda“, rekao je Čeku, prenosi Kosovo onlajn.

Dodao je da ni Kurti, ni bilo ko drugi, ne može da „gura“ nešto što je u suprotnosti s Ustavom Kosova.

„Sve što je u suprotnosti s Ustavom Kosova, što pada na njegov monoetnički karakter, krši suština našeg Ustava, ne može da prođe“, kazao je Čeku.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Hoti: „Dolaskom vlade Kurtija izgubljen suverenitet Kosova na severu, odnosi sa SAD kritični“

Photo: Unsplash

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je dolaskom na vlast premijera Aljbina Kurtija u drugom mandatu izgubljen suverenitet na severu Kosova i da ovakvim ponašanjem premijera Kosovo može doći u situaciju da na severu red i zakon uspostavljaju Kfor i Euleks, a ne Kosovska policija.

Hoti je za prištinsku agenciju Kosovapress ocenio da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kritični, kao i da 30 godina nastojanja Albanaca za nezavisnu državu i 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti nikada nije bilo ovakve komunikacije između Vlade Kosova i Vlade SAD.

Dodao je da akcije, ma koliko zakonite bile, treba da se rade u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Američki emisari dolaze na Kosovo i jasno kažu da su branioci suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, a zahtevi koje imaju za Kosovo za formiranje Asocijacije (ZSO), jasno kažu da nije njihov zahtev da ona bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Imamo legitimno pravo kao suverena država da uspostavimo red i zakon u svakom delu Kosova, ali to možemo da uradimo u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima, da vidimo šta gubimo, a šta dobijamo jednostranim radnjama. Istina je da nikada nije bilo manje suvereniteta na severu Kosova nego sa ovom vladom“, kazao je Hoti.

Hoti je rekao da je Kurti u poslednje dve godine doveo u tešku situaciju komunikaciju sa SAD i da je situacija kritična.

„Tokom dve godine vlasti bilo je teških trenutaka njihove komunikacije sa glavnim saveznikom, SAD. Imamo slučajeva kada su posete ministara otkazane, imali smo situacije kada je premijer tamo boravio tri nedelje i niko se s njim nije sreo, razne situacije i probleme u saradnji, zbog ponašanja Vlade Srbije. Do čega to može da dovede nisam u stanju da zamislim. Da dođemo do tačke u kojoj veoma visoki američki zvaničnici, od državnog sekretara (Blinken) naniže, hijerarhije Stejt departmenta, jasno kažu da Kosovo ne sledi savet glavnog partnera, već podriva odnose između dve zemlje. Ova situacija je nezamisliva“, kazao je Hoti.

Ocenio je da je suspenzija sa vojne vežbe „Defender Europe ’23“ zlokobna poruka za Kosovo.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu