Connect with us

Kultura

Koncert mladih pijanista u Konaku kneginje Ljubice

Foto: Promo

Koncert mladih pijanista biće održan večeras u Konaku Kneginje Ljubice u 20 časova, kao deo ArtLink ciklusa za mlade talente na kome nastupaju laureati Prvog Međunarodnog pijanističkog takmičenja „Dr Miloje Milojević“ održanog u Kragujevcu od 4. do 8. maja ove godine.

Takmičenje je bilo organizovano u saradnji sa Udruženjem ljubitelja umetnosti „Ljubica Marić“ i Udruženjem umetnika „ArtLink“ iz Beograda.

Međunarodno takmičenje mladih pijanista nosi ime dr Miloja Milojevića, kompozitora, dirigenta, pijaniste i prvog doktora muzikologije na našim prostorima.

Preko 100  učesnika nastupilo je u šest različitih kategorija. Takmičare su ocenjivati međunarodni stručni žiri sačinjen od eminentnih klavirskih umetnika i pedagoga u sastavu: Sebastian Berakdar (Nemačka), Minsoo Hong (Južna Koreja), Jovanka Višekruna Janković (Srbija).

Na koncertu u Konaku Kneginje Ljubice nastupiće mladi umetnici Milan Stojadinović, Ognjen Todosijević, Pavle Vasiljević, Petar Blagojević, Lara Brkić.

Nakon ovog koncerta Jovanka Višekruna Janković, u ime ArtLink-a,  učestovaće i na Forumu za mir u Barseloni, gde će predstaviti mladu violinistkinju Nađu Komlenić u Sali Muzičke Akademije u Barseloni 23. novembra.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Muzički performans „Zarđali orkestar“ u Fabrici

Foto: Promo

„Zarđali orkestar“, projekat novosadskog vajara i profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Nikole Macure, biće predstavljen u SKCNS Fabrici, u petak 15. decembra u 19 časova.

U pitanju je muzički performans koji traje 40 minuta i tokom koga će publika moći da čuje kako zvuči muziciranje na četiri zvučna objekta, koja su nastala redizajniranjem vojnih rekvizita kao što su puške, šlemovi, ručni raketni bacači… u objekte koji proizvode zvuk.

Na ovim objektima sviraće muzičarke i muzičari: Milica Svirac, Gabi Benak, Nikola Macura i Lav Kovač, kao i gosti iznenađenja. Oni će u toku performansa odsvirati kompozicije Ninete Avramović, Ljubomira Nikolića, organizovanu improvizaciju i jednu obradu.

Nikolа Macura već dugo se bavi instalacijom i angažovanom umetnošću, a ovi predmeti nastali su kao deo projekta „Iz buke u zvuk“. U pitanju je plod dugog istraživanja, koje se bavi destrukcijom i agresijom kojima smo okruženi. Kroz taj projekat on redizajnira vojne objekte u zvučne objekte i time redizajnira i njihovu simboliku.

Kao prateći program, u sredu 13. decembra u SKCNS Fabrici biće otvorena izložba ovih specifičnih instrumenata. Izložba će biti otvorena u 20 časova, a dan nakon toga, u četvrtak, 14. decembra od 18 časova organizovan je i razgovor o ovom projektu i umetničkom poduhvatu u kom će pored autora „Zarđalog orkestra“ Nikole Macure, učestvovati i Bojana Dinić  i  Miloš  Miladinov.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu