Connect with us

Politika region

Konačni rezultati parlamentarnih izbora mogući već ove nedelje – Skupština i vlada najkasnije u avgustu i novembru

Foto: Unsplash

Ukoliko nijedan učesnik izbora u Velikom Trnovcu ne podnese zahtev za poništavanje glasanja, Republička izborna komisija bi mogla da proglasi konačne rezultate parlamentarnih izbora već ove nedelje. Time bi se posle tri meseca završio izborni proces započet 3. aprila, kada su održani parlamentarni izbori.

Posmatrači kažu da je sve prošlo uglavnom u skladu sa procedurama, a učesnici za sad ne najavljuju zahteve i žalbe.

Koalicija Albanaca Doline dobija jednog poslanika u Skupštni Srbije, a SPS umesto 32 poslanika imaće 31.

Kada budu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, počinje da teče rok ukupno 120 dana za formiranje vlade.

U tih 120 dana mesec dana je rok za održavanje konstitutivne sednice parlamenta na kojoj će biti potvrđeni mandati novim poslanicima, a kada Skupština Srbije bude konstituisana počinje da teče rok od 90 dana za izglasavanje vlade.

To znači da bi Skupština mogla da bude konstituisana najkasnije u prvoj nedelji avgusta, a vlada najkasnije početkom novembra.

Međutim, prema našim nezvaničnim saznanjima moguće je da će konstituisanje Skupštine i formiranje vlade biti urađeno brže, budući da je bilo očekivano da se petim glasanjem u Velikom Trnovcu konačno završe izbori.

Ipak, iskustvo je pokazalo, da brzina formiranja izvršne i zakonodavne vlasti zavisi samo od političke procene predsednika Srbije Aleksandra Vučića, budući da Zapad od nove vlade očekuje uvođenje sankcija Rusiji.

U tom roku od 90 dana predsednik Srbije treba da obavi konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i dodeli mandat za sastav vlade onoj stranci, koja okupi većinu u Skupštini.

Jer, u Zakonu o predsedniku republike piše: „Predsednik Republike dužan je da Narodnoj Skupštini predloži onog kandidata za predsednika vlade, koji može da obezbedi izbor vlade“.

A Vučić je i najavio razgovore o vladi čim se parlament konstituiše.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Aleksandar Jovanović Ćuta: „O planu za Kosovo obraćam se ubuduće EU, a ne Vučiću“

Photo: Unsplash

Zamenik šefa poslaničke grupe Možemo-Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta ocenio je da na sednici parlamenta posvećenoj Kosovu neće biti reči o evropskom predlogu, zbog čega se više neće obraćati predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, već onima koju su taj dokument sačinili predstavnicima Evropske unije.

Jovanović je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao da će na sednici tema biti izveštaj o onome što se pregovaralo u proteklih godinu dana, a ne o dokumentu za rešavanje kosovskog pitanja.

Prisustvovaćemo onome što smo gledali pre nekoliko meseci i neću se više obraćati Vučiću, već onima koju su dokument pisali, da izađu pred poslanike i kažu šta je skrojeno i kakav je plan za Kosovo i budućnost Srbije, dodao je on.

Jovanović je naglasio da ne nemoguća misija postići izvestan stepen jedinstva, navodeći da je jedini Vučićev cilj da od parlamenta napravi „farmu i zadrugu“.

Posle 30 godina pregovaranja došli smo do toga da nam se preti sankcijama i ispred parlamenta organizuju kontra mitinzi, vratili smo se u devedesete. Rezultat svih onih, koji su pregovarali o Kosovu. Njihov rezultat je nula, ocenio je Jovanović.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu