Connect with us

Turizam

Koloseum prvi put u istoriji otvorio podzemlje za turiste

Foto: Unsplash

Posetioci Koloseuma u Rimu će konačno moći u potpunosti da uživaju u istraživanju podzemnih tunela i odaja u kojima su se gladijatori i životinje pripremali za borbe.

Delovi podzemlja Koloseuma su već bili otvarani za javnost, ali nakon obnove i radova, posetioci će moći da šetaju prolazima, u kojima su životinje i gladijatori čekali pre nego što uđu u arenu.

Alfonsina Ruso, direktorka Arheološkog parka Koloseum, rekla je da će ovo omogućiti ljudima da bolje razumeju kako je Koloseum nekada funkcionisao.

„Ova obnova je apsolutno važna za arheološka istraživanja, jer nam omogućava da rekontruišemo istoriju Koloseuma“, dodala je.

Projekat obnove izveden je u tri glavne faze, počevši temeljnim čišćenjem pročelja spomenika, a zatim prelaskom u podzemna područja. Mali deo podzemlja Koloseuma otvoren je za javnost 2016. godine. Glavni radovi na restauraciji su započeli 2018. godine, ali ih je odložila pandemija.

Čitav tim stručnjaka, arheologa, restauratora, inženjera i arhitekata, radio je na tome da Koloseum približe nekadašnjem sjaju. Međutim, ovo nije kraj radova u Koloseumu.

Ministarstvo kulture Italije objavilo je planove za izgradnju drvene arene, koja će prekriti podzemne prolaze, a koja će služiti za koncerte i druge vrste kulturnih događanja.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Vaš izbor za putovanja – Vaš VOS Travel

Vos travel putovanja

Egipat je destinacija koja živi cele godine, a idealan je da praznike provedete na potpuno drugačiji način nego do sada. Ako niste ljubitelji zime i zimskih čarolija, pozovite VOS TRAVEL, pronadjite idalan aražman za vas same ili celu porodicu, pa pravac EGIPAT.

Destinacija poznata kao fantastično mesto za odmor i ljude željne sunca, a u to idealan period da se posete Luksor ili Kairo, kao uspomena za sva vremena. Zašto je idealan period godine za to, zbog nižih temperatura vazduha, a ne postoji bolje mesto za kulturno i obrazovno uzdizanje pomešano sa uživanjem, od kolevke čovečanstva.

EGIPAT je verovatno najastarija civilizacija na svetu koja je nastala u dolini reke Nil 3100 godina pre naše ere.

Egipat je možda najpoznatiji kao dom drevne egipatske civilizacije sa svojim hramovima, hijeroglifama, mumijama i vidljivim iznad svega njegovim piramidama. Manje poznato je srednjevekovno nasledstvo Egipta.

Zahvaljujući koptskom hrišćanstvu i islamu – antičkim crkvama, manastirima i dzamijama, Egipat podstiče turiste sa zapada da posećuju ovu drevnu zemlju. I zbog toga je Egipat jedan od najpopularnijih turističkih destinacija za turiste iz celog sveta. Egipat je u velikoj meri pustinja, proširenje velike Sahare koja najviše zauzima severni deo Afrike. Veliku ulogu u ovoj drevnoj državi naravno ima reka Nil, kao što je grčki istoričar Herodot rekao: ,,Egipat je dar od Nila“.

Leta u Egiptu su topla i suva, a zime umerene. Od novembra do marta je nabolje vreme da se poseti ova zemlja faraona.

Hurgada Egipat

Hurgada – Egipat

Hurgada, Biser Egipta

Hurgada je pravi biser egipatske obale, nalazi se na Crvenom moru, sa razlogom poznatom kao „more sa sedam boja“. Brojni, novoizgrađeni hoteli koji oduzimaju dah, u kombinaciji sa lokalnim stilom života, prava su slika ovog letovališta. Hurgada je pravi mamac za one koji se profesionalno ili amaterski bave ronjenjem, a njegova idealna pozicija ostavlja mogućnost i drugih raznovrsnih izleta.

 

Posetite sajt VOS TRAVEL.rs  ili ih pozovite na (+381) 011 45-22-368   pa se vidimo u Egiptu na nekoj od plaža.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu