Connect with us

Magazin

Koju hranu morate da izbegavate kad ste bolesni?

Photo: Unsplash

U momentima kada se osećate najslabije zbog toga što ste se razboleli, poslednje što želite jeste da Vam od hrane, koju volite bude lošije.

Eksperti navode kako različiti simptomi i bolesti različito „prihvataju“ hranu, tako da nije isto da li ste pojeli piletinu dok imate prehladu ili kada imate problem sa stomakom.

Uz ovaj mali kompas saveta, možete pomoći Vašem organizmu da lakše pobedi ili da mu samo još više odmognete ukoliko je želja jača od razuma.

Upaljeno grlo

Najbolja hrana: Pokušajte da održite grlo vlažnim tvrdim bombonima i pijete puno tečnosti. Meka, kremasta hrana kao što su krem supe, pire krompir, jogurt pa čak i kajgana može biti podnošljivija za jelo sa upalom grla.

Najgora hrana: Izbegavajte tvrdu, grebljivu hranu kao što su čips ili orasi. Kiseli sokovi, kao sok od pomorandže, sok od grožđa i limunada, takođe mogu da iritiraju upalu grla.

Malaksalost

Kristin Artur, internista u medicinskom centru u Kaliforniji objasnila je da „za opšte bolove u mišićima, hrana koja sadrži magnezijum ili kalcijum može da pomogne u ublažavanju bolova“.

Najbolja hrana: Dobri izvori magnezijuma su zeleno lisnato povrće, orasi, semenke, sušeni pasulj i cela zrna. U međuvremenu, hrana bogata kalcijumom uključuje konzervirani losos, jogurt, lisnato povrće i sok od pomorandže obogaćen kalcijumom.

Najgora hrana: Sve što vas dehidrira može pogoršati bolove u mišićima, posebno alkohol i kofein.

Glavobolje

Dehidracija je jedan od vodećih uzroka glavobolje, zato probajte prvo da se fokusirate na to.

Najbolja hrana: Voda i druge tečnosti su najbolji izbor. „Popijte flašu vode i sačekajte 20 minuta da vidite da li vam je bolje“, navodi dr Artur. Kofein je poznat po tome što vas isuši, ali ironično, male doze mogu povremeno da pomognu u ublažavanju migrene kod nekih ljudi. „Ali za svaku šoljicu čaja ili kafe, popijte jednaku količinu vode da biste izbegli dehidraciju“, rekao je dr Artur.

Najgora hrana: Ljudima koji svakodnevno imaju glavobolje savetuje se da ne konzumiraju kofein. Iako je potrebno više istraživanja, druga hrana za koju se veruje da izaziva glavobolju uključuje veštačke zaslađivače, stare sireve (plavi, na primer) koji sadrže tiramin, plus crno vino i prerađeno meso.

Prehlada

Najbolja hrana: Stručnjaci su preporučili „zlatno mleko“, koje uključuje kurkumu, začin poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima.

Najgora hrana: Preskočite začinjenu hranu i šećer, koji mogu da pogoršaju simptome, govore oni.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Festival pasa svih rasa od 16. do 18. juna

Foto: Promo

I ove godine će se u srcu Beograda, na Kalemegdanu, od 16. do 18.juna održati festival pasa pod nazivom “Ulični psi, festival pasa svih rasa“.

Zabavni, ali i edukativni festival će biti još većeg obima i bogatijeg sadražaja. Važna stavka festivala je udomljavanje životinja. Prošle godine je udomljeno 20 kuca i 4 mace, kroz festival je prošlo više od 20.000 posetilaca, vlasnika ili ljubitelja pasa.  Ove godine svi koji dođu na Festival moći će da uživaju u raznim aktivnostima: na raspolganju će biti mnogobrojni poligoni, izazovi, hendlovanje pasa, grooming na lokaciji… Na jednom mestu će se naći uzgajivačnice, proizvođači hrane, pet shopovi, veterinari,prihvatilištva, dreseri, dizajneri i frizeri, poslastičarnica za pse . Na Festivalu možete saznati više informacija o odabiru, odgajanju, tretiranju pasa, kako psi utiču na razvoj deteta. Osobine i psihološke prednosti koje vaše dete može razviti uz životinje će im pomoći u skoro svakom aspektu života.

Animal Rescue Srbija će držati predavanja u okviru projekta MJAU VAU EKSPERT čiji je osnovni cilj kako da nam deca budu bezbednija u susretu sa psima na ulici kao i Temptation takmičenje na kom učešće mogu uzeti svi psi sa svojim vlasnicima. Ovo takmičenje izaziva najviše smeha kod publike i pokazuje koliko je pas povezan sa svojim vlasnikom I koliko je poslušan..

Javno komunalno preduzeće „Veterina Beograd“ sa psima iz gradskih prihvatilišta će promovisati usvajanje napuštenih pasa pozivajući sve zainteresovane građane koji žele da udome neku od napuštenih kuca da mogu da dođu i izaberu jednu onih koje će toga dana Veterina Beograd dovesti na usvajanje.

Velika zahvalnost našim partnerima, Opštini Stari grad , koji su nas izdvojili kao događaj od posebnog značaja za Opštinu za ovu godinu.

Svratite na Kalemegdan od 16.do 18.juna i uživajte u festivalu koji za cilj ima podizanje svesti o doprinosu kućnih ljubimaca na  svakodnevni život, kao i njihova sposobnost da nas iscele i učine boljim ljudima.

Povedite porodicu, prošetajte vaše ljubimce, čekamo vas!

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu